Att leva i en post-pandemi med MS

	Kvinna som står och tittar ut genom ett fönster

De som lever med MS har hanterat motgångar och isolering långt innan covid-19-pandemin kom till världen. Men det senaste tiden har varit en tuff period för alla. Nu, när vi reflekterade över de senaste 18 månaderna, pratade vi med några som lever med MS, för att se vad de tänkte på under denna utmanande tid. 

Birgit, Joao, Barbara och Jacobo delar här sina sätt att navigera i livet med MS under denna utmanande tid och delar sina tankar om hur de ser på livet efter pandemin.

  Jacobo: Det finns många lärdomar vi måste dra av denna pandemi, inte bara för att vara beredda på att en liknande händelse händer igen, utan för att förbättra våra liv för framtiden.

  Vad vi verkligen måste inse är att vi måste kunna anpassa oss till nya situationer och vara uppmärksamma, även när vi går igenom svåra tider. Vi ska inte gå tillbaka till att vara slarviga och förhoppningsvis har detta lärt oss något positivt för framtiden

  Birgit: Att inte behöva fundera över när butiker är öppna och inte, att kunna göra upp planer för helgen redan på tisdagen utan att behöva titta på nyheterna först, för att se vad som kan påverka mina in planer. Jag tror att vi alla måste försöka ha roligare efter pandemin och jag hoppas att vi kan det, det finns så mycket förlorad tid som vi måste ta igen!

  Birgit: Ge mig själv tid för självreflektion. Under pandemin har vi haft mer tid att tänka på våra liv och vad vi vill ha ut av det. Även om det har varit en svår tid för oss alla, har förmågan att sitta ner, samla mina tankar och koppla av varit ett mycket välkommet tillskott i mitt liv.

  Covid-19-pandemin har gett mig mer tid att planera min dag vilket har gjort det möjligt för mig att planera fler vilopauser. Detta är något som jag hoppas kunna fortsätta med efter pandemin.

  Barbara: Det finns en bokklubb som jag är en medlem i, och det fungerar förvånansvärt bra online eftersom jag kan delta oftare. Före pandemin saknade jag dessa träffar eftersom jag var så himla trött efter en dag på jobbet och/eller trött på grund av min MS. Nu kan jag bara logga in i hemifrån. Kanske att vi efter pandemin kan ha vart tredje möte live och resten online. 

  Joao: Pandemin gav mig en ny förståelse för vad jag vill ha ut av livet. Det har fått mig att inse värdet av de små sakerna. Som att spendera tid med min familj och chatta med mina bästa vänner, dricka en espresso på mitt lokala kafé och läsa tidningen. Detta är enkla nöjen men saker jag kommer att uppskatta mer än någonsin.

  Jag tänker gå vidare med det jag har lärt mig under den här pandemiperioden. Jag tycker att livet är ett fantastiskt äventyr och jag hoppas att det efter pandemin kommer att finnas fler äventyr att ge mig ut på!

  Jacobo: Pandemin har visat oss att det liv vi hade före pandemin på många sätt var ganska enkelt och förlegat. Om vi fortsätter att leva på samma sätt kommer det som har hänt sannolikt att hända igen. Vi har varnats nu och vi behöver växa under de kommande åren.

  Joao: Jag är väldigt optimistisk om mitt liv med MS efter pandemin. Det sätt på vilket vi alla har försökt lära oss nya saker under väldigt ogynnsamma förhållanden kommer enligt min mening att hjälpa oss att möta våra utmaningar framöver. Och jag säker på att de inom sjukvården har vuxit på fler sätt än ett.

  Barbara: Pandemin har förändrat sjukvården dramatiskt. Vi har varit tvungna att anpassa oss till konsultationer online. Och även om det finns vissa nackdelar med virtuella möten, kan de vara ganska fördelaktiga för dem som har problem att resa till personliga möten. 

  På grund av detta tror jag att virtuella möten kommer att vara här för att stanna. Jag skulle bli glad om det blir så eftersom jag har haft fantastiska erfarenheter med min neurolog under denna pandemi. Det var en lättnad att inte behöva ta ledigt från jobbet, navigera på ett hektiskt sjukhus och leta parkering bara för en kontroll.


MAT-SE-2101013, v1, okt 2021