Få ut det bästa av digitala möten med din läkare/sköterska

Mobiltelefon med stetoskåp

Leva med MS · Artikel

Telemedicin är en term som används för att beskriva alla typer av virtuell vård, från telefonsamtal till videosamtal.

Sedan starten av COVID-19-pandemin har många människor som lever med multipel skleros (MS) upplevt förändringar i hur de får vård för sin MS. För många, oavsett om de valts eller inte, har virtuella möten tagit platsen för dem du tidigare skulle ha deltagit fysiskt.

Nästan hälften av människorna som lever med MS oroar sig för att virtuella bedömningar inte är så grundliga som vid fysiska möten, så det är inte konstigt om du känner dig orolig när du använder den här nya metoden för att kommunicera med ditt sjukvårdsteam. Den kommer sannolikt att vara med oss ganska länge och även om en övergång till telemedicin kan vara svår för både dig och ditt vårdteam, borde det inte betyda att standarden på din MS-vård lider.

För att hjälpa dig att hålla dig på rätt spår, regelbunden kontakt med din neurolog och MS-sjuksköterska och för att säkerställa att din MS fortfarande övervakas bör du förbered dig på dina möten för att optimera den tid du har med ditt vårdteam.

  Kvinna med surfplatta i handen

  Om tanken på förändring gör dig orolig, försök att komma ihåg att förändring inte nödvändigtvis är en dålig sak. Och med förändring kommer möjligheten. De allra flesta medicinska möten före pandemin var ansikte mot ansikte. Men nu med en ständigt växande nivå av erfarenhet inom telemedicin har vårdpersonal letat efter sätt att använda det till deras fördel och fördelar för sina patienter.

  Du är i ditt eget hem
  Många tycker att de är mer avslappnade att delta i möten från sitt eget hem. Att vara i en miljö du är nöjd och bekant med kan hjälpa dig att lugna dig och kan ge dig ett självförtroende som du vanligtvis inte har när du är på läkarmottagning. Detta gör det ofta möjligt för dig att ha än mer meningsfulla samtal med din neurolog eller MS-sjuksköterska, vilket hjälper dig att bättre få ut det du behöver från dina möten.

  Starkare förhållande med din neurolog
  Telemedicin ger dig också möjlighet att bygga en starkare relation med din neurolog och MS-sjuksköterska. De får se eller höra från dig i din naturliga miljö. Detta är otroligt fördelaktigt för alla inblandade. De kan förstå och lära känna dig bättre som person och i sin tur borde det innebära att du får vård som är bättre anpassad till dig och dina prioriteringar.

  Spara pengar
  Detta varierar beroende på vilken transportmetod du normalt använder, men det finns potential att spara en del pengar på att inte behöva resa till dina möten.

  Bekvämlighet
  Förutom den ekonomiska fördelen med att inte behöva resa, kan virtuella möten också spara mycket tid. Med ett mindre intrång på dagen får du mer ledig tid. Bristen på resor som krävs för ett telefon- eller videosamtal kommer också att avlasta en betydande börda om du upplever problem med rörlighet.

  Telemedicin har förändrat relationen jag har med mina patienter när jag får se dem i deras hem. Jag får se katten eller hunden som de älskar väldigt mycket, kanske någon som bor med dem, kanske deras favoritkonst eller något som de har gjort. På det sättet har det varit fantastiskt!

  - Dr Riley Bove, konsultneurolog och MS-specialist, USA

  Det kan vara överväldigande att komma in i telemedicinens värld, särskilt om du inte är så bekant med den inblandade tekniken och du kanske är orolig för att din MS inte kommer att övervakas lika effektivt. Men detta behöver inte vara fallet! Förberedelse är nyckeln och det finns många saker du kan göra för att se till att du får ut mesta möjliga av dina virtuella möten.

  Om du planerar att delta via ett videosamtal, se till att du har installerat relevant program i förväg på din telefon, surfplatta eller dator - be en vän eller familjemedlem att hjälpa dig om du behöver support.

  För möten per telefon kommer din neurolog eller MS-sjuksköterska troligen att försöka ringa ett par gånger för att komma fram. Men du bör se till att din telefon inte är satt till ljudlöst för att undvika att missa deras samtal.

  Övervaka dina symtom

  Det kan vara svårt för din neurolog eller MS-sjuksköterska att spåra dina framsteg på distans, så ju mer information du kan ge dem, desto bättre. Försök använda ett kalkylark på din dator eller en app på din smartphone eller surfplatta för att övervaka dina symtom, eller anteckna de symtom du vill diskutera för att fungera som en påminnelse när det gäller ditt nästa möte. Du kan alltid be vänner eller familj om observationer de har gjort om dina symtom som du kan dela med ditt vårdteam.

  » Skapa en samtalsguide

  Ta bort distraktioner

  När det är dags för din tid, försök att eliminera alla distraktioner som kan störa ditt fokus eller minska tiden du har med din neurolog eller MS-sjuksköterska. Det är viktigt att minska sannolikheten för störningar eftersom det hjälper dig att koncentrera all din uppmärksamhet på ditt möte. Du kan till exempel flytta till ett tyst rum i huset där avbrott minimeras. Om du har barn kan det hända att du har nytta av att be din partner att hålla dem upptagna.

  Du vet nu fördelarna som telemedicin kan ge till dig och hur du bäst kan förbereda dig för dina virtuella möten. Därefter bör du ta en titt på tips och tricks nedan för att göra din övergång till telemedicin så enkel och enkel som möjligt. Oroa dig inte - du kommer att bemästra det virtuella mötet på nolltid!

  Be om hjälp

  Din neurolog och MS-sjuksköterska kommer att förstå att begreppet telemedicin är nytt för många människor. Tveka inte att kontakta dem om du vill att de ska prata om dig hur telemedicin fungerar och vad du kan förvänta dig.

  Kom ihåg att dessa möten handlar om dig. Bara för att de inte är ansikte mot ansikte betyder det inte att du nu ska vara rädd för att ladda ner hur du verkligen känner. Lämna ditt ego bakom. Att vara ärlig och öppen är fortfarande nyckeln.

  » Varför inte skapa din egen Samtalsguide för att planera vad du vill diskutera vid dina möten och för att hålla konversationen på rätt spår.

  Var positiv till förändringar

  Vi förstår att det finns vissa behov som helt enkelt inte kan tillgodoses genom telemedicin och det finns många anledningar till att vissa människor får kämpa med denna virtuella kommunikationsmetod. Men det finns så mycket som kan göras lika effektivt genom fjärrmöten. Det kan vara svårt först, men försök att anamma dessa förändringar. Och om du kämpar eller känner att din vårdstandard har sjunkit, prata med din neurolog eller MS-sjuksköterska.

  De hjälper mer än gärna till!

MAT-SE-2100700, v1, juni 2021