MS och COVID-19 (Coronavirus)

Coronavirus
Leva med MS Artikel

Vi på MS Guiden har följt utvecklingen när det gäller coronaviruset (COVID-19). Denna artikel är framtagen för att ge initial information baserad på den nuvarande kunskapen och förståelsen av COVID-19 i samband med MS.

Om du har specifika problem i förhållande till din egen hälsa eller anhörig, rekommenderar vi att du omedelbart kontaktar din läkare, MS-sjuksköterska eller neurolog.

Vad är COVID-19 och vilka symtom orsakar det?

COVID-19 är en andningssjukdom orsakad av ett nyligen identifierat coronavirus, SARS-CoV-2. Det nuvarande COVID-19-utbrottet hade sitt ursprung i Wuhan, i Kina, i slutet av 2019 och har lett till att Världshälsoorganisationen (WHO) karakteriserade utbrottet som en pandemi den 11 mars 2020.

Symtom på COVID-19 varierar från fall till fall men inkluderar vanligtvis feber, torr hosta och trötthet. Vissa patienter kan uppleva muskelvärk, nästäppa, halsont och/eller diarré. Hittills har inga neurologiska symtom specifikt för COVID-19-infektion rapporterats.

Uppkomsten av symtom är vanligtvis gradvis och förvärras med tiden; dock kommer inte alla infekterade personer att känna sig sjuka eller bli symtomatiska. Forskning antyder att COVID-19 överförs främst genom kontakt med andningsdroppar i luften och på ytor.

COVID-19 för personer som lever med MS

Vi vet att många människor i den globala MS-gemenskapen är oroliga för COVID-19 och är bekymrade över deras sårbarhet för viruset.

Förutom att upprätthålla fysisk hälsa under självisolering är det lika viktigt att skydda din mentala hälsa. Speciellt eftersom självisolering kan vara tråkigt eller frustrerande och kan påverka ditt humör och utlösa överväldigande känslor. För att hjälpa till att övervinna dessa känslor, se till att hålla kontakten med vänner och släktingar så mycket som möjligt. Ordna videosamtal om du kan. Att hålla kontakt med andra hjälper dig att känna dig inkluderad, trots det sociala avståndet.

Om du vill ha kontakt med andra människor inom MS-gemenskapen, finns det ett flertal communitys över hela världen som kan vara ett utmärkt utrymme för personer med MS att dela erfarenheter, ställa frågor och chatta med andra som vet vad du går igenom.

Ett annat bra sätt att motverka negativa känslor är att göra det som får dig att känna dig positiv. Ta fram dina gamla favoritfilmer eller plocka upp den där boken du alltid har tänkt att läsa. Vänd den här krisen till något bra, till tid för dig.

Viktigast av allt, om du känner dig överväldigad av ångest eller oro, räcka ut en hand och prata med någon i ditt stödnätverk. Att vara ensam borde inte betyda känna sig ensam.

Hur hanterar jag socialt distans och självisolering?

Som stora förespråkare för kraften i egenvård är MS Guiden alltid här för dig. Och under dessa aldrig tidigare skådade tider kan du behöva oss mer än någonsin. Därför har vi sammanställt några idéer för att hålla sinnet och kroppen aktiva och väl under de kommande veckorna. [Länk till utmaningarna]
Oavsett om det sätter på din favoritmusik och dansar i ditt vardagsrum eller deltar i en online yogaklass; fortsätt röra på dig, så mycket som möjligt. Om du har en uteplats/balkong eller trädgård kan du också försöka få frisk luft varje dag. Och om du behöver gå ut i offentligheten, se till att du håller dig minst 2 meter ifrån människor som inte bor i ditt hushåll.

Var kan jag hitta mer information om MS och COVID-19?

Vi rekommenderar att du följer tillförlitliga resurser noggrant för att hålla dig informerad om de senaste uppdateringarna relaterade till COVID-19 och MS.

Om du har specifika problem i förhållande till din egen hälsa eller den som är nära och kär, rekommenderar vi att du kontakta din läkare, MS-sjuksköterska eller neurolog så snart som möjligt.
 

Vad tyckte du om innehållet på den här sidan?