Webbinar i repris

MS och fysisk aktivitet, cyklister i solnedgång

 Leva med MS • Artikel

Med fokus på MS och fysisk aktivitet

Marie Kierkegaard, Docent,
specialistsjukgymnast neurologi vid
Karolinska Institutet i Stockholm föreläste på
webbinaret "Med fokus på MS och fysisk aktivitet."

Marie Kierkegaard

Se webbinaret i sin helhet

Frågor och svar från webbinaret

GZSE.MS.19.11.0261(1)a

  Tipset är att planera innan. Om det gäller träning, se till att väskan är packad kvällen innan, så att den verkligen kommer med. Det är också bra att bestämma med en träningskompis så att träningen blir av. Annars kan man försöka få in lite träning på vägen hem, gå en omväg, gå lite raskare eller om man har barn kanske hitta på en rolig lek. Eller göra något hemma så att man rör på sig lite. Du får försöka hitta det som motiverar just en dig. Kanske ordna ett eget belöningssystem.

  När man orkar som minst är det då man brukar behöva det som mest, försök och var nöjd med det lilla. All träning som blir av är värdefull.

  Ja, det är jättebra. Det är basen. 8–10 000 steg/dag är det man rekommenderar. Med det får du absolut vardagsmotionen. Sen är det bra om man någon gång, helst två gånger i veckan, kan få upp pulsen lite. Man har sett sambandet mellan pulshöjande intensitet och hälsovinster, det är därför man behöver färre minuter med pulshöjande aktivitet.

  Ja, jag tycker du ska gå till en fysioterapeut/sjukgymnast om du inte vet hur du ska stretcha. Prova och se vad du hittar för olika träningsformer. Kanske du kan testa armcykling eller crosstrainer så att du får de pulshöjande effekterna utan att göra slut på benen. Kanske intervallträning kan vara något för dig, prova kyla, kanske hjälper stretching innan träningen? Det är sådant som kan hjälpa och som du kan få hjälp med av en fysioterapeut/sjukgymnast.

  Bra fråga! Det har ju med kroppstemperaturen att göra så det ska försvinna när du inte är varm längre. Jag tänker att det borde vara ett par timmar, inte till nästa dag, då är det nåt annat. Men jag kan inte säga bergsäkert. Det är lurigt med symtom.

  Balansen mellan vila och återhämtning är viktig. Om man kör hård träning 5 dagar i rad hinner kroppen inte återhämta sig och du blir inte starkare. Hård styrketräning innebär att vi bryter ner muskeln för att den sen ska svara och bli starkare. Har du tränat hårt behöver muskeln vila i 48 h och bygga på sig. Tränar du 5 dagar i rad behöver du planera så att du har lite varierad träning och sen räcker det alldeles utmärkt med vardagsmotion de andra två dagarna.

  Om du kan ha en timer eller sätta en klocka så att du reser på dig och rör på dig lite då och då är det bra. Om du behöver skriva ut något är det bra om du har skrivaren i ett annat rum eller där du hämtar kaffe, så att du rör dig. Annars är det bra med en promenad under dagen.

  (Värme är i detta fall över 20 grader)
  Det finns ingen som har studerat klimatvård men min kliniska erfarenhet har visat att vissa mår jättebra och andra dåligt av att vara i värmen. Det är väldigt individuellt.

  Många mår bra av att åka på klimatrehabilitering för att helhjärtat kunna ägna sig åt träningen men jag tror att det är ekonomiska aspekter som gör att landstingen har dragit in på det. Men man ska inte glömma att det finns väldigt bra träning även på hemmaplan. 

  Kanske du stretchar för hårt? Så att det blir en reflektorisk spänning? Det är rörlighetsträning man kan utföra som ett alternativ. Det hela beror lite på hur mycket muskelspänning man har. Med avslappningsövningar kan man till viss del påverka sina muskelspänningar. Kan man själv röra sin kroppsdel så kan man göra långsamma övningar. 

  I klinik har man även använt kyla för att minska muskelspänning. Kanske du tillsammans med din sjukgymnast/fysioterapeut kan klura ut något. Hör med dem om de har några fler tips.

GZSE.MS.19.10.0216, okt 2019