Få ut det mesta av julen

julatteraljer

 Blogg · Blogg

Julen ska vara en tid av glädje med nära och kära. Men för de som lever med MS kan det finnas utmaningar med det. Våra bloggare Barbara, Joao, Birgit och Jacobo berättar hur de får julen att fungera för dem.

Birgit

Enligt min mening bör julen ge glädje och lycka, inte onödig stress. Speciellt om du har MS. Därför håller vi julen inom familjen eller ett mindre sällskap. (min man och jag; och vår katt). 

Jag har insett att det har varit en stor fördel för mig: att ha en avkopplande och en "MS-vänlig" festperiod och möjlighet för mig att göra saker i min egen takt. 

Joao

För mig betyder julen lugn, harmoni, vänskap; en tid att samlas med familjen. Det är ett av få tillfällen under året där generositet och givande är kärnan i det. 
Även om det har varit tuffa tider har alla mina tidigare jular hjälpt mig att få några insikter och har hjälpt mig att lära mig vad jag kan övervinna.   

Barbara

MS brukade göra julen till en stressig tid för mig med mycket planering och organisation. Men nu när min son har blivit äldre lutar vi oss bara tillbaka och chillar. Vi har en mycket avslappnad julafton, vi samlas för mat och skratt. Sen ses vi med resten av familjen och vänner på kvällen. 

Glädjen över att vara i varandras sällskap är mer än nog för oss. 

Jacobo

För mig är det viktigaste att inse att man kan njuta av julen utan att vara stressad. Kommunikation är också nyckeln, och människor måste förstå att du kanske inte kan hålla jämna steg med alla andra. Din MS kan göra vissa att saker är lite mer utmanande än för den genomsnittliga personen. Och det är okej. 

Det är bra att vara öppen för vad du kan och inte kan göra. Julen kan handla om att ge. Men det är viktigt att vara generös mot sig själv också.