Familjeliv och socialt liv

Familjeliv och socialt liv

 Leva med MS · Artikel

Det är inte bara den som får MS som påverkas av sjukdomen. Nära och kära blir också påverkade på ett eller annat sätt. MS drabbar som bekant just när man kanske lever som mest, mitt i livet när de stora livsvalen görs. Man ska träffa någon att tycka om, hitta bostad, göra karriär, ha ett socialt liv, kanske har man fast sällskap och planerar för barn... och så får man MS!

    MS behöver inte stå i vägen för att du ska kunna tillbringa tid tillsammans med familj och vänner. Ditt tillstånd kan innebära en del förändringar av din livsstil och en ny behandlingsplan, men detta behöver inte påverka hur mycket tid du tillbringar tillsammans med dem du älskar och inte heller kvaliteten på er samvaro. Försök att i första hand koncentrera dig på dig själv och din familj.  

    Familj och vänner kan vara ovärderliga resurser som erbjuder stöd inom många olika områden, som till exempel att lyssna när du behöver prata, följa med till din läkare eller MS-sköterska, hjälpa dig med transporten, eller enbart påminna dig om att ta dina läkemedel.

    Det är alltid bra att veta att du kan be om hjälp om du behöver den – och att du har människor omkring dig som är villiga att hjälpa dig. Ofta är familj och vänner villiga att hjälpa dig men vet inte hur de ska göra – kanske är de rädda för att såra dig eller kanske de helt enkelt inte vet vad det är du behöver hjälp med. Därför är det mycket viktigt att du är tydlig med vad du behöver och inte behöver hjälp med, så att du kan få ut det mesta möjliga av hjälpen.

    Tänk över vad du behöver få gjort och vem i din vänkrets som kan vara bäst lämpad för den rollen – det gör det så mycket lättare för dem att hjälpa dig om det är en uppgift som de känner sig bekväma med. Tänk till exempel på vem som är bäst lämpad för att hämta barnen i skolan åt dig, eller handla eller sköta trädgården åt dig.