Hur jag hanterade min fatigue
Blogg • Blogg
Författare: Jenny Ström | Publicerad: 17 Januari 2025
Att leva med MS innebär många utmaningar, och för mig blev fatigue en av de största. När jag först fick diagnosen kändes det som en stressattack på hela mitt system. Den extrema tröttheten – som inte går att vila bort – blev en del av min vardag. Utöver det kom hjärndimma, kognitiva svårigheter och känslan av att ha tappat kontakten med mig själv.
Att få en diagnos som MS är en känslomässig berg-och-dalbana. Det är svårt att hantera ovissheten om vad som väntar. Kommer jag kunna jobba? Ta hand om min familj? Kommer jag ens känna igen mig själv om ett år? Men det finns sätt att må bättre, även med fatigue som en ständig följeslagare. Jag har tagit steg som hjälpt mig vända tröttheten till en mer hanterbar del av mitt liv – och jag hoppas att mina insikter kan hjälpa dig också.
- Jag kan inte gå och lägga mig tidigt för jag är en kvällsmänniska.
- Jag kan inte jobba om jag inte får kaffe på morgonen.
Under flera år försökte jag balansera jobb, familj och livet med MS. Jag kämpade för att hålla ihop, men till slut blev min fatigue överväldigande. Det var som om hela min kropp skrek efter en paus, men jag lyssnade inte förrän jag inte hade något val.
Jag bestämde mig för att börja om från början. Jag rensade kalendern och tog bort allt som inte var absolut nödvändigt – även roliga saker som tjejmiddagar och sociala aktiviteter. Jag behövde utrymme och lugn för att hitta tillbaka till mig själv.
När jag väl gav mig själv tiden att vila, började saker förändras. Jag fyllde inte på kalendern igen så fort jag kände mig bättre. Istället valde jag att låta lugnet bestå. Jag märkte snart att mitt nervsystem började lugna ner sig. Hjärndimman lättade, och jag kände mig mer alert och fokuserad.
Under den här tiden började jag också arbeta med mig själv på djupet. Jag använde mental träning för att fokusera på vad jag faktiskt kunde påverka. Jag började med mindfulness, långa djupa andetag och meditation. Det här var ingen quick fix – det var en livsstilsförändring som jag fortfarande håller fast vid. Och även om jag har tappat balansen några gånger sedan dess, har jag alltid kunnat hitta tillbaka snabbare än tidigare
Vår kropp har en otrolig förmåga att läka och återhämta sig om vi ger den tid och rätt förutsättningar. Även om MS är en kronisk sjukdom, har jag lärt mig att det går att må mycket bättre genom att lyssna på kroppen och skapa nya rutiner.
Ett av de viktigaste stegen för mig var att acceptera att fatigue är en del av mitt liv. Det handlar inte om att ge upp, utan om att sluta kämpa emot det som är utanför min kontroll. Genom att acceptera min situation kunde jag börja fokusera på lösningar istället för att fastna i frustrationen.
Rutiner blev min bästa vän. Även om det kan låta tråkigt, gjorde tydliga strukturer att jag kunde fördela min energi smartare. Jag planerade veckans aktiviteter och la inte in för mycket i kalendern. Jag planerade även familjelivet som att göra en matsedel och det förenklade matinköpen så att det inte tog för mycket tid. Jag prioriterade återhämtning och såg till att få egen tid varje vecka. Det viktigaste var att sänka ribban och släppa på perfektionismen.
Att stanna upp och känna efter hur kroppen mår har blivit en daglig ritual. Genom att ta några djupa andetag och fokusera på närvaron i min kropp har jag kunnat hålla mig mer balanserad.
Det har även gjort att jag känner när jag har ”over load” i mitt nervsystem och då kan jag (oftast) dra i handbromsen i tid och prioritera om.
Rörelse har varit avgörande för mig. Jag rör mig varje dag, även om det bara är en kort promenad. Jag tränar några gånger i veckan – yoga, styrketräning eller annat som får mig att må bra. Det handlar inte om prestation utan om att hitta glädje i rörelsen och ge kroppen det stöd den behöver.
Trots att jag, på olika sätt, har tränat sedan jag var 5 år, så var det i början efter min diagnos en rejäl utmaning att få igång träningen. Det är inte enkelt men det går. Det finns massa fina studier på hur regelbunden träning är positivt för MS trötthet. En studie som jag gillar är Marie Kierkegaard (fysioterapeuten, lärare och forskare) studie om styrketräning för personer med MS-relaterad fatigue (hjärntrötthet vid MS)
Din kropp kommer att tacka dig om du prioriterar rörelse varje dag. Små korta höjningar av puls, sträcka och böja kroppen, skaka, dansa, långa djupa andetag, närvaro och stillhet är några exempel på vad du kan göra. Att börja bli mer medveten om hur det känns i kroppen när vi rör på oss och får igång flödet i kroppen. Att börja att regelbundet reflektera över känslan i kroppen både fysiskt och mentalt. Jag har stor hjälp av att skriva hur jag upplever och hur jag mår efter jag gjort någon aktivitet eller återhämtning. Det ger mig motivation att fortsätta.
Din sömn är A och O för att fungera i vardagen. I sömnen får vår kropp möjlighet att reparera, återhämta sig och bearbeta vad som hänt under dagen. Din hjärna som ständigt får nya intryck får nu en möjlighet att vila. Du kan hantera stress och påfrestningar bättre vid en god natts sömn. När jag började gå och lägga mig tidigare för att prioritera min sömn så upplevde jag att jag blev piggare och fick bättre kvalitet under dagen. När jag har coachat klienter som upplever att de är trötta har jag frågat hur de sover och när de går och lägger sig. De flesta svarar att de är en kvällsmänniska så de går och lägger sig sent, runt 23. Inte undra på att du är trött, svarar jag. Även jag var en ”kvällsmänniska” men när jag märkte hur min valda sanning satte käppar i hjulet på min återhämtning och började ändra mitt sömn beteende så blev jag piggare.
Fundera på vilka dina valda sanningar är. En vald sanning är en bild eller en affirmation du har som du förstärker genom att bekräfta den i tankar och handling.
Till exempel:
Dina valda sanningar blir din identitet och något du lever efter. Fundera på vilka dina är och hur du kan ändra dem. Jag brukar prata om att ”röj dina mentala hinder” som faktiskt sätter käppar i hjulet för dig.
Kosten är viktig för vårat välbefinnande. Jag som alltid har tränat mycket har ätit bra för att ha energi att orka. Det blev ännu viktigare efter min diagnos. Min kost är färgglad och varierad, jag ser till att få i mig bra protein till varje måltid. Jag undviker socker och halvfabrikat, och fokuserar istället på näringsrik mat som ger kroppen energi. Det kan bli extra svårt att behålla fokus när vi mår sämre och har fatigue. Tänk då hur mycket det lilla gör. Som att lägga på något färgglatt på tallriken, grönsaker, ta frukt istället för godis. Sänk ribban men ha en plan som funkar. Ok du, var inte så hård mot dig själv.
En hobby kan göra underverk för din psykiska hälsa. För mig handlar det om att hitta aktiviteter som ger glädje och mening, vare sig det är att måla, skriva eller bara lyssna på musik. Det här är inte bara en paus från vardagen – det är ett sätt att fylla på med energi.
Mina bästa tips för att hantera fatigue
Här är några konkreta tips som hjälpt mig att hantera min fatigue och leva ett mer balanserat liv:
- Acceptans – Acceptera att fatigue är en del av din verklighet just nu.
- Återhämtning varje dag – Hitta stunder för vila, även om de är korta.
- Solljus och frisk luft – Se till att få dagsljus varje dag, även om det bara är fem minuter på balkongen.
- Rörelse – Rör på dig varje dag, även om det är något litet som en lugn promenad.
- Mindfulness – Hitta aktiviteter som ger dig lugn, som meditation, yoga eller en promenad utan musik.
- Sömn – Prioritera din sömn och skapa rutiner som främjar god sömnkvalitet.
- Sänk kraven – Våga säga nej och minska stressen i din vardag.
- Jobba smartare – Fundera på hur du kan minska din arbetsbörda, och prata med din chef eller kollegor om hjälp under tuffa perioder.
- Sociala aktiviteter på dina villkor – Umgås med andra, men bara när det känns rätt för dig.
- Våga säga nej – Det är okej att sätta gränser för att skydda din energi. hur illa det är och kan få ordentlig hjälp.
Att leva med MS och fatigue innebär utmaningar, men det är inte omöjligt att hitta sätt att må bättre. Genom att lyssna på kroppen, prioritera återhämtning och skapa nya vanor har jag lyckats hantera min trötthet och få tillbaka glädjen i vardagen. Det är ingen enkel resa, men varje liten förändring gör skillnad.
Om jag kan inspirera dig till att ta ett första steg mot att hantera din fatigue, så är det här inlägget värt allt. Ge dig själv tid och utrymme att hitta din väg – och kom ihåg att du inte är ensam i det här.
MAT-SE-2400843
Meditation för närvaro
Att meditera kan kännas svårt och något som känns lite främmande. Men det behöver inte vara så svårt. Vi blir bra på det vi gör så prova dig fram vad som passar dig bäst. Det handlar om att skapa utrymme genom att gå bort från görandet och bara vara en stund. Att känna in kroppen och lugna sinnet. Du kan sitta och andas, gå en promenad, sitta ner i naturen och bara stanna upp.
Här har jag gjort en ”Meditation för närvaro” till dig. Så sätt dig ned eller lägg dig ned och lyssna på meditationen. Känns det jobbigt i början så prova igen. Jag hoppas den ska få dig att känna dig lugn och avslappnad. För närvaro, lugn och bättre sömn.
MAT-SE-2400847
MAT-SE-2400842
Hantera livet med MS
Psykolog Jan Henry Stenberg presenterar sin syn på hur det kan vara att få en diagnos och hantera livet med MS