Mindfulness och avslappning vid MS

Mindfulness och avslappning vid MS

 Livsstil • Artikel

Den som lever med MS upplever ofta att humöret och beteendet påverkas. Det är viktigt att du tar hand om dig själv. Det kanske känns svårt att ta regelbundna pauser, men om du gör det känns det troligen lite lättare att hantera livet. Det gör alltid nytta om du koncentrera dig på något du tycker om att göra. Det spelar ingen roll om du kan ägna en hel dag åt det eller bara några minuter.

  Det psykiska välbefinnandet är lika viktigt som att kroppen mår bra. Liksom kroppen kräver sinnet en del uppmärksamhet för att hålla sig i form. Det håller inte i längden att strunta i hur du mår eller försöka låtsas att du mår bra fast du inte gör det, och du gör bara saken värre.

  Ett viktigt steg mot mentalt välbefinnande är att acceptera att det går upp och ner i livet och att det inte är något fel i att vara ledsen eller arg emellanåt. Om du måste kämpa hårt för att känna dig tillfreds, eller om du känner dig väldigt orolig eller nedstämd ska du tala med din läkare eller MS-sjuksköterska om vad du kan få för hjälp.

  Om du tycker att vardagen känns tung kan mindfulness vara ett sätt att rensa tankarna och fokusera på det som är viktigt. Det finns många metoder och handböcker om att börja använda mindfulness. Du kan börja med att prova följande övning. Allt som behövs är en lugn plats.

  1. Sitt eller ligg bekvämt i ett rum eller utomhus, kanske i trädgården, där du kan slappna av. Slappna av och blunda. Var medveten om ljuden runt dig – små, stora, nära, långt bort.
  2. Koncentrera dig på din andning. Är den djup eller grund? 
  3. Koncentrera dig på att andas långsammare och ta långa, djupa andetag. Håll andan kort. Andas ut. Med varje andetag koncentrerar du dig mer på andningen och mindre på omgivningen. 
  4. När du känner dig avspänd koncentrerar du dig på det du har grubblat över. Tänk på orsaken, vad som gör det värre och om det på något sätt går att göra det bättre. Behöver du ringa någon om det? I så fall vem?
  5. Gör en enkel plan för vad du kan göra för att få en förbättring. Sedan slutar du tänka på det och koncentrera dig på kroppen – slappna av. Koncentrera dig på andningen igen.
  6. Öppna ögonen när du känner dig redo

  Ta en dag för dig själv
  Det kan vara en runda golf eller en spabehandling, en utflykt till havet eller en dag hemma med en bra film eller tv-serie: välj en dag i förväg och avsätt den för att njuta av vila och avslappning. 

  Ta en timme för dig själv
  Unna dig något lite oftare genom att sätta av en timme för något som gör dig glad resten av dagen. Du kanske älskar att ligga i badet, lösa ett svårt sudoku, flyga drake, meka med din veteranbil eller se om en film du tycker om. Planera in en timme och ge dagen guldkant. 

  Eller bara fem minuter
  Stanna upp, andas djupt och säg till dig själv att minuterna som kommer är helt för dig själv och ingen annan. Om du är hemma gör du en kopp kaffe eller te och stänger av allt annat i fem minuter. Ring en vän och säg hej eller läs tidningen. Om du är på jobbet, ta en promenad ute eller hitta ett lugnt ställe där du kan vara i fred. Du behöver inte ens gå från jobbet ifall du är stressad. Koncentrera dig på andningen i några sekunder, så kan det bli lättare att slappna av.