Äta rätt med MS

Äta rätt med MS
Livsstil Artikel

Det finns ingen kosthållning som passar alla som lever med MS, men att äta sunt kan ge mer energi, motverka trötthet och göra att du känner dig gladare. Det är jobbigt att bryta vanor, därför har vi tagit fram information som du kan läsa här nedanför för att få inspiration, kunskap och stöd. Kom ihåg att alltid rådgöra med din läkare eller MS-sjuksköterska innan du börjar med nya aktiviteter eller ändrar dina matvanor. 

Varför är kosten viktig?

Har du hört uttrycket ”du är vad du äter”? Sundare matvanor har hjälpt många som lever med MS att må bättre, men vissa säger att de inte märker någon skillnad. Därför är det viktigt att komma ihåg att det kan ge olika resultat för olika personer att äta sundare. Men en sak är säker: mat som innehåller mycket näring hjälper kroppen fungera som den ska.

veg
 
Det kan ha många andra fördelar också, särskilt för dem som lever med en kronisk [Link to: Definition of chronic in glossary] sjukdom som MS. En hälsosam kost kan bland annat göra det lättare att:

  • Hålla vikten
  • Hålla magen och urinvägarna friska och välfungerande
  • Hålla skelettet friskt och starkt
  • Hålla tänder och tandkött friska
  • Stärka hjärtat
  • Öka muskelstyrka och rörlighet
  • Minska risken för vissa sjukdomar, bland annat hjärtsjukdom, stroke, benskörhet och vissa former av cancer

Kom ihåg att det alltid är bäst att först diskutera med din läkare eller MS-sjuksköterska innan du gör större förändringar av kosten.

Vad är en balanserad kost?

Det är lätt att säga att en balanserad kost kan göra det lättare att hantera symtomen på MS, men vad betyder det egentligen? Vad är det som gör kosten balanserad?
Målet är att kombinera många olika livsmedel från de olika kostgrupperna. Därför är de olika kostgrupperna viktiga:

  • Proteiner främjar tillväxt och reparation av vävnader
  • Kolhydrater och socker ger snabb energi
  • Fett behövs för att kroppen ska kunna ta upp vissa vitaminer och essentiella fettsyror
  • Fibrer är bra för matsmältningen
  • Vitaminer och mineraler fyller många olika funktioner. Bland annat behövs de i många processer i kroppen, som vävnadsreparation, bentillväxt och upptag av andra näringsämnen
  • Vätska krävs för att kroppen ska arbete optimalt. Vatten transporterar runt näringsämnen i kroppen och används i olika kemiska processer i cellerna. 

eating right

Recept

Här kommer några recept som du förhoppningsvis blir sugen på att provsmaka:

Penne med kryddig tomatsås
Pasta

4 portioner
 
Ingredienser

  • 12 medelstora sardellfiléer (hackade)
  • 3 medelstora tomater (hackade)
  • 100 ml svarta Kalamataoliver
  • 2 msk kapris
  • 1 vitlöksklyfta (hackad)
  • 2 msk persilja (färsk slätbladig, hackad)
  • 2 msk basilika (färsk, hackad)
  • 1 liten röd chilifrukt (torkad)
  • 1 nypa salt
  • 60 ml extra jungfruolivolja
  • 500 g penne


Tillagningstid: 65 minuter
Koktid: 20 minuter

Instruktioner

  1. Blanda sardeller, tomater, oliver, kapris, vitlök, persilja, basilika, chili, salt och olivolja i en stor skål. 
  2. Rör om väl.
  3. För över blandningen till en stekpanna och låt sjuda en timme. Kom ihåg att röra om ofta. 
  4. Koka upp vatten i en stor kastrull och koka pastan tills den är al dente. 
  5. Häll av pastan, tillsätt såsen och blanda väl.


Halstrad lax med myntacouscous och broccoli
salmon

4 portioner

Ingredienser

  • 4 medelstora laxbitar
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk soja
  • 1 nypa five spice-kryddblandning*
  • 1 förpackning couscous
  • 1 msk färsk mynta (finhackad)
  • 1 tsk citronskal (rivet)
  • 2 broccolihuvuden (delade i buketter)


Tillagningstid: 2–3 timmar
Koktid: 30 minuter

Instruktioner

  1. Marinera laxen i sesamolja, soja och five spice-krydda i flera timmar om det finns tid.
  2. Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen men uteslut oljan, dvs. använd endast vatten till kokningen.
  3. När couscousen är klar rör du ner mynta och citronskal och låter den stå under lock.
  4. Ånga broccolin (eller mikra den) men låt den ha kvar spänst.
  5. Låt den stå under lock. 
  6. Ta upp laxen ur marinaden. 
  7. Värm en släpp lätt-panna och halstra laxen i 1–2 minuter på varje sida.
  8. Servera genast med couscous och broccoli

* Five spice består av vitpeppar, stjärnanis, fänkål, kryddnejlika och kanel

 

Har du några goda recept som är enkla att laga? Skicka dem till oss, så lägger vi till dem i listan.

Externa länkar
  1. Livsmedelsverkets hemsida: www.livsmedelsverket.se/
  2. Recept. Finns på: https://overcomingms.org/recovery-program/recipes/. Senaste åtkomst: oktober 2017