MS och Löpning
Blogg · Blogg
MS och Löpning
Författare: Sofia Norgren, för MS-Guiden
Va, har du MS?! Så många gånger har jag fått den frågan. Eller lokaltidningars rubriker: Trots MS var Sofia snabbaste daladam i Sthlm maraton. Eller: Du som har MS, borde inte du vila istället för att springa så mycket? Men det går faktiskt att springa trots MS, jag skulle vilja formulera det som att tack vare MS har man en drivkraft och en anledning till att träna. Och jag kan bara utgå från mig själv, jag mår oerhört bra av att röra på mig. Jag känner faktiskt av mina symtom mindre när jag får komma ut och träna. Löpningen ger mig också ett kvitto på att kroppen fungerar som den ska.
Så nedan har jag formulerat mina bästa tips för dig som vill komma igång med löpningen!
- Formulera ditt eget varför!
Först och främst fundera över varför du vill springa. Det blir mycket lättare att hålla i sin träning och man är på det klara med syftet. Jag vet t.ex. att jag mår så himla bra av att röra på mig. Jag får mindre ont i rygg, axlar och nacke, blir piggare och gladare. Fundera först ett varv på vad du har att vinna på att springa träna. Att springa handlar mycket om det mentala att veta vad ens individuella drivkraft är.
- Börja försiktigt!
Gå inte ut för hårt i början. Spring hellre ofta men inte så långt. Varva t.ex. gång med lugn jogg första tiden, för att undvika att dra på dig en skada och för att inte tröttna. Låt tålamodet vara starkast. Börja t.ex. med att vara ute i 20 min där du joggar lugnt i två minuter och går raskt i 1 minut.
- Köp ett par bra skor!
Löpning är absolut ingen materialsport, men ett par bra skor som passar just dig är ett måste. Det blir roligare att springa i ett par skor man trivs i och dessutom kan du undvika skador om du springer i rätt skor.
- Hitta en träningskompis! Det är roligt att göra saker tillsammans, så försök att hitta en träningskompis. Det blir dessutom blir svårare att hoppa över träningen om du bestämt med en kompis att springa.
- Planera och prioritera!
I början handlar det mycket om att få in en ny vana och skapa en rutin för att träna. Tänk att träningen är viktig för att du ska må bra och därför behöver du prioritera din träning. Skriv ned i din almanacka när du har tid att träna, då blir det lättare att det blir av. Se över din dag/vecka och gör en bedömning när det är rimligt att hinna träna. Förbered dig också mentalt på att du ska träna, lägg tex fram träningskläderna kvällen innan så att det blir tröskeln till att träna blir så låg som möjligt. Fokusera på känslan efter träningspasset, den är oslagbar.
- Lyssna på kroppen!
Var lyhörd på kroppens signaler. Spring inte om det gör ont utan lyssna på kroppen. Om du känner smärta när du springer behöver du ta ett steg tillbaka och träna något annat ett tag.
- Variera med styrka!
Löpning behövs kompletteras med enkel styrketräning. Ju mer du springer desto mer behöver man fylla på med styrketräning för att undvika skador. Gör det enkelt och använd kroppen som vikt. Några övningar räcker, t.ex. benböj och ryggresningar.
- Sätt upp ett mål!
Sätt upp mål, delmål och belöna dig! Att ha ett mål att sikta mot kan vara bra för att hålla uppe motivationen. Bestäm vad just ditt mål ska vara. Är det att orka springa 5 minuter i streck eller anmäla sig till ett 5 km lopp? Var stolt över dig själv när du lyckats och belöna dig med något. Kanske något snyggt löparplagg?
- Jämför dig inte med andra!
Du är du och det är viktigt att komma ihåg att inte jämför sig med någon annan. Utgå från dina egna förutsättningar och gör det du mår bra av att göra. Fråga dig själv vad du kan göra för att må så bra som möjligt just idag.
- Den bästa träningen är den som blir av!
Stressa inte om du inte orkar träna någon dag. Vila eller gör något som känns överkomligt istället. Har du planerat att spring men känner att du inte orkar? Gå en promenad istället eller gör några situps och tåhävningar! Tänk inte allt eller inget. Gör det du orkar, lite är alltid bättre än inget.