Hitta rätt träning

Person som springer på löpband, hitta rätt träningsform

 Veckans utmaning • Utmaning

Hitta rätt träningsform

Din utmaning denna vecka är att hitta rätt träning för dig, att gå till gymmet varje dag – fokusera på kondition en dag och på styrketräning nästa, varva mellan dessa tills du klarat din utmaning. 

Det finns inget träningsprogram som passar alla, och det gäller särskilt för dig med MS. Prova en träningsform och känn efter hur den fungerar för dig, om den förvärrar dina symtom ska du inte fortsätta med den. Kom ihåg att tala med din läkare eller MS-sjuksköterska innan du provar med en ny träningsform så kan de hjälpa dig ta fram ett program som passar dig! 

Det här är några saker du kan tänka på:

  • Pressa dig inte för hårt – du vill inte ägna mer tid åt återhämtning än åt själva träningen!
  • När du gör din träningsplan ska du ta med olika typer av aktiviteter och övningar; några som bygger styrka och några som förbättrar konditionen
  • Om du vill förbättra konditionen ska du välja något som ökar pulsen som t.ex. promenader, cykling eller löpning
  • Du kan bygga muskelstyrka med hjälp av aktiviteter som att lyfta vikter
  • Det kan vara lättare att ha någon att träna med, någon som kan hjälpa till med vissa övningar och göra det lite roligare att gå till gymmet

När du är på gymmet kan det underlätta om du har vissa övningar som du fokuserar på.

Tänk inte på hur länge du tränar – se bara till att fokusera på din konditions- och/eller styrketräning. Kom ihåg att tala med din läkare eller MS-sjuksköterska innan du börjar med ett nytt träningsprogram.

Notera digitalt eller på papper när du har genomfört dagens utmaning och belöna dig själv när veckan är slut, även om det är en onsdag!

» Ladda ner dokumentet "Registrera dina framsteg.pdf"