MS och resa

Sofia Norgren på resa i Madeira hösten 2021

 Blogg ·  Blogg

Blogg av Sofia Norgren

Nu när restriktionerna släpps är det kanske fler än jag som börjar fundera på det här med resor igen.

Att resa när man har MS kan ju vara lite utmanade ur flera perspektiv. Samtidigt har jag resonerat så att jag inte vill bli begränsad för att jag har en MS-sjukdom så jag försöker att resa ändå. Under åren har jag samlat på mig lite erfarenhet och tänkte dela med mig av lite tankar och tips kring vad man kan tänka på när man ska ut och resa.

Planera din resa

Det första jag är noga med att göra är att planera resan ordentlig. Jag kollar upp olika resealternativ t. ex. går det att åka tåg, buss eller ska jag ta egen bil. Vad blir enklast, smidigast, miljövänligast osv. Vad passar mig bäst helt enkelt.

När på dygnet ska du resa. Ska du t. ex. gå en utbildning som börja tidigt på morgonen kanske det är bäst att åka kvällen innan, så att man har chans att få några extra timmar sömn. Innan jag bokar en resa är jag noga med att tänka efter vilka olika alternativ jag har. För mig har resandet mest handlat om vad som kostar mig minst energi eftersom jag tycker det kan vara ganska jobbigt att resa. Men det kan såklart vara olika från person till person. Fundera i förväg och planera så att det blir så bra som möjligt utifrån just dina förutsättningar.

Var ute i god tid

Detta är viktigt för att man ska få en positiv upplevelse av resandet tycker jag. Jag försöker att alltid undvika att stressa så långt det är möjligt. Ta god tid på dig och planera för en extra kisspaus, fikastopp, vägbygge eller vad det nu kan vara som gör att saker tar längre tid än vad man räknat med. Jag reste till Madeira på höstlovet och köerna vid säkerhetskontrollen var enorma, så just då var jag extra tacksam att jag valt att komma till flygplatsen i väldigt god tid. Så dessa köer stressade mig inte utan jag visste att vi skulle hinna ändå.

Köra bil själv? Mörkerkörning?

Jag har mer och mer undvikit att ta egen bil när jag ska resa. Och det är egentligen för att jag tycker det tar för mycket energi att köra bil långt. Jag upplever att det är smidigare att åka tåg för då kan jag passa på och vila samtidigt. Men det kan såklart också vara olika och beroende på hur man bor och vart man ska såklart. Men jag har märkt att köra bil och speciellt i mörkret tar för mycket energi så det känns både enklare och säkrare för mig, att åka kollektivt.

Vila innan och efter

Att resa kan kosta på energimässigt, därför ser jag till att jag försöker vila både före och efter en resa. Jag försöker att ha en ledig stund innan jag ska resa och även efter när jag kommer hem. Var snäll mot dig själv och tillåt dig att få chans att vila. Har man rest och varit borta på semester kan det vara klokt att ta någon extra semesterdag hemma innan man kör igång med jobb igen. Går det att ta en halv dag ledigt hemma innan man börjar jobba igen? Vara snäll mot dig själv och mjukstarta. 

Avslutningsvis vill jag säga att jag tycker inte man ska undvika att resa för att man har MS. Men jag tycker däremot man ska tänka efter före, så att resandet blir så enkelt och smidigt och som möjligt. Att resa ska vara roligt och ge energi i slutändan. Så planera din resa ordentligt så att den inte ”kostar” för mycket.

Kram från Sofia

Ps. Bilden är från Madeira, där var jag med mina tre barn på höstlovet.