Att sätta upp livsmål med MS

Kvinna som fotograferar

 Leva med MS  artikel

Nyårsafton är inte enda gången på året då vi borde utvärdera hur vårt liv utvecklas och utmana oss att prova något nytt. Det är bra att hela tiden fundera över vad vi vill uppnå i livet och på vilka sätt vi kan bli de bästa versionerna av oss själva.

Att sätta upp livsmål kan ibland hjälpa. Även de minsta förändringarna kan visa sig påverka en stor del av livet och på sikt kanske utvecklas till en positiv vana.

Som hjälp på traven har vi frågat några personer som lever med MS hur det har hjälpt dem att sätta upp mål, och om de har några tips att dela med sig av.

  En liten förändring kan vara ett första steg mot att uppnå stordåd. När du lever med MS kan kompromisser lätt bli en del av vardagen, något som du själv knappt tänker på längre. Men det är viktigt att dessa eftergifter inte stoppar dig från att sträva efter mera. Så, ta en funderare och tänk på vad du vill få ut av livet bortom din MS, oavsett hur mycket du än tror att den skulle hämma dig. Om det är något som du vill göra, så kan det hjälpa att sätta upp det som ett mål att göra det.

  ”Innerst inne tror jag att jag vill tjäna något på min MS, särskilt eftersom den hade tagit så mycket ifrån mig. När jag fick diagnosen kämpade jag med att avsluta mina studier. Nu är jag på väg att ta min läkarexamen, allt tack vare det där första steget ut i det okända.”

  Barbara
  som lever med MS.

  Barbara

  Alla har olika mål. Oavsett om de är stora eller små så kan all typ av förändring göra skillnad. Det är de där första försiktiga stegen mot ett nytt mål som kan förändra ditt liv.

  ”Ibland kan det minsta steget i rätt riktning visa sig vara det viktigaste steget i ditt liv. Ta mini-steg om du behöver, men ta klivet.”

  Naeem Callaway

  Som inspiration kan du här se några exempel på mål som andra personer med MS har satt upp för sig själva och uppnått.

  Om du känner dig inspirerad att förändra hur du lever ditt liv, oavsett om du har ett specifikt mål i åtanke eller inte, så kan det vara svårt att veta vart du ska börja. Här kommer lite råd som kan hjälpa dig att planera och möta dina mål samtidigt som du lever med MS, från personer som har gjort just det:

  Sikta högt men staka ut vägen dit 
  Om du vill sikta på något stort eller långsiktigt mål så kan det vara smart att bryta ner målet i mindre delmål så att du kan jobba mot det steg för steg.

  Sätt mindre mål
  Du behöver inte sikta på ett stort mål alls. Du kan istället välja att sätta många mindre mål som du har möjlighet att genomföra snabbare.

  Sätt mål som passar just dig
  Ditt mål behöver inte följa någon trend. Det borde istället vara unikt och passa just dig. Så fundera på vad du vill göra och få målet att passa dig.

  Låt inte bakslagen sänka dig
  Ingenting som är värt någonting kommer lätt. Det kommer komma stunder då det känns tufft och du kommer undra om det är värt det. Vid dessa tillfällen ska du prata med vänner och familj och omge dig med människor som stöttar och stärker dig. Och kom ihåg att det är okej att ta en vilodag då och då!

  Få råd från rätt personer
  Genom att berätta om dina planer för din läkare eller sköterska så kanske du kan få hjälp att uppnå dina mål baserat på dina personliga villkor.

  ”När jag berättade för min doktor att jag ville ta en magisterexamen i kreativt skrivande så blev han först lite förvånad men sen backade han mig helt och fullt och sa att det skulle hjälpa till att hålla min hjärna aktiv.”

  Barbara,  som lever med MS.
   

   

  ”När jag berättade om mitt mål att börja kick-boxas så var min läkare först tveksam. Men efter flera diskussioner och konsultationer så har vi kommit överens om en väg framåt.”

  Telma, som lever med MS.

  Kavla upp ärmarna och sätt igång
  Även om du möter motgångar på vägen så är det viktigt att aldrig ge upp. Om du brinner för något så är det värt att kämpa för!

Hjälp att sätta livsmål
Det finns gånger då vardagen tar över och vi blir distraherade från våra mål. Därför har vi tagit fram några hjälpmedel som kan hjälpa dig att hålla dig på banan och nå målen inom utsatt tid.

Utmana dig själv genom att sätta upp nya livsstilsmål; allt från att äta hälsosamt och träna till att fotografera och meditera. Du kan också hitta värdefulla tips om hur du håller dig igång och når dina mål.

Utmaningar kommer att publiceras en per vecka. Antar du en ny utmaning?