Utmana dig själv...

Utmana dig själv och få ut mer av livet med MS

 Leva med MS • Artikel

...och få ut mer av livet med MS

Slitna gamla tofflor. Alltid samma frisyr. Korv och makaroner till middag, igen. På livets resa kan det många gånger vara lockande att hålla sig till det man känner till – det som är tryggt och bekvämt. Och vem gillar inte att vara bekväm?

Men bekvämlighet kanske inte alltid är det bästa för oss? Ibland kan det nog vara nyttigt att sträcka sig lite förbi det som är vant och tryggt. Kanske kan vi få ut ännu mer av livet om vi tillåter att det skaver lite, om vi lär oss att utforska det okända. För ingen har väl någonsin lärt sig något nytt genom att hålla sig till samma gamla rutiner?

Håller du dig själv tillbaka, av ren vana?

  Att ha en öppen dialog med dina närmaste kan hjälpa dem att bättre förstå hur du upplever livet med MS och vilken typ av stöd du kan behöva.

  Klicka på den orangea pilen för att lära dig mer.

  Barbara skrev en bok

  Att skriva en bok om att leva som mamma med MS, och alla de mörka hemligheter som därmed uppdagades, var en sak som Barbara aldrig trodde att hon skulle göra. Men genom att öppna upp sig för världen upplever hon att hon får ut mer av sitt liv med MS.

  "Att överkomma mina rädslor var svårt. Innan jag tryckte på ”publicera” tog jag ett djupt andetag, kände mig stark och modig, och skickade iväg manuskriptet. Att blotta de verkliga utmaningarna med mitt liv var uppfriskande, skrämmande och exalterande, allt i ett. Men jag har aldrig ångrat det"

  // Barbara
  som lever med MS.

  Om du inte vågar lämna hemmet på grund av din MS bör du prata med din läkare. Tillsammans kan ni hitta ett sätt att hjälpa dig överkomma din oro.

  I en undersökning* på över 1000 patienter med skovvis förlöpande MS svarade en tredjedel att de inte går ut lika ofta som de brukade eftersom de skäms för sina MS-symtom.

  Du borde aldrig behöva göra avkall på det du älskar att göra, eller undvika platser du önskar besöka på grund av din MS.

  Om du känner dig orolig över att lämna hemmet på grund av din MS kan du exempelvis be en vän om hjälp. Att ha någon du litar på vid din sida kan kanske ge dig det självförtroende du behöver för att våga ta dig ut oftare.

  Du är inte ensam!

  Att öppna upp dig om din MS kan vara obekvämt och genant. Men genom att vara mer öppen med din vårdgivare och dina närmaste, kommer du kunna få bästa möjliga stöd när och på det sätt du behöver det.

  Mer än

  40%

  av personer med skovvis förlöpande MS berättar helst inte om de besvär de upplever med sin MS eftersom de inte vill verka gnälliga.*

   Hanna kämpade med att acceptera sin MS-diagnos. Hon berättade inte för någon om sin inre kamp och upplevde att det var lättast att hålla allt för sig själv. Men när hon väl tog mod till sig och berättade om sina känslor för sin neurolog så fick hon hjälp med att komma i kontakt med en terapeut. Det ledde till att Hanna fick hjälp att bättre hantera sina känslor och i slutändan blev en mer positiv person.

   ”Innan jag vågade prata om mina känslor mådde jag jättedåligt. Jag oroade mig alltid för vad folk tyckte och tänkte och jag var nervös över att jag skulle skämma ut mig själv eller att folk inte skulle ta mig på allvar. Men när jag väl började prata om mina rädslor förändrades allt.”

   //Hanna
   som lever med MS.

Stärk ditt självförtroende

Att avskärma sig från andra på grund av sin sjukdom är lätt hänt, men det betyder inte att man behöver fortsätta att göra det.

  Men det kan också kännas spännande och befriande. Genom att stärka ditt självförtroende blir det lättare att våga starta resan mot förändring. Självförtroende är hur du upplever dig själv och din egen förmåga.

  Det är naturligt att känna sig nervös

  Alla kan ha dåliga dagar men ett dåligt självförtroende kan få dig att känna dig osäker och omotiverad.

  Men det finns några saker du själv kan göra och hur du kan tänka för att stärka ditt självförtroende

  9 tips för att stärka ditt självförtroende

  Man som skriver

  Genom att sätta personliga mål blir det tydligare att se vad du önskar göra eller förändra.

  Och genom att bryta ner de långsiktiga målen i mindre mer lättöverkomliga mål är chansen större att du faktiskt genomför dem.

  Händer som skriver

  Att leva med MS kan kännas överväldigande, vilket kan få dig att glömma bort andra viktiga saker i livet.

  Att öva mindfulness kan hjälpa dig att lugna tankarna och hjälpa dig att fokusera på annat än din sjukdom, särskilt på jobbet där det kan vara extra svårt att koncentrera sig.

  Läs mer om mindfulness och avslappning vid MS

  Fokuserad kvinna

Och kom ihåg, du behöver inte gå igenom allt själv! 

Genom att berätta för dina vårdgivare, personer som står dig nära eller kanske till och med för en MS-stödgrupp, vad det är du vill uppnå kommer du ett steg närmare förändring. Deras stöd kan visa sig vara ovärderligt för att hjälpa dig att leva den bästa versionen av ditt liv.

Lär dig mer om att sätta upp livsmål med MS

Kanske är det idag du vågar utmana dina rädslor och ta första steget mot att bli den bästa versionen av dig själv!

  * ”The global vs MS”-undersökningen frågade 1075 personer med skovvis förlöpande MS och 580 vårdgivare om hur MS påverkade deras liv.