Depression och att känna sig isolerad – Hur andra som lever med MS kan hjälpa dig online

Kvinna som står och tittar ut genom ett fönster med en mugg i handen

 Blogg · Blogg

Olika dagar, olika humör

Blogg av Birgit Bauer

Vissa dagar känner man sig grå trots att solen skiner. Jag vill gärna tro att dessa dagar är normala, men på insidan känner jag mig ledsen eller utmattad. Ibland har jag ont. Ibland vill jag bara gå och lägga mig igen och bara ta lite timeout från livet. Dessa depressiva faser är inte trevliga och de kan vara riktigt utmanande. När man kämpar med dessa symtom är det naturligt att känna sig maktlös att hantera situationen på egen hand. 

Men stunder som dessa tjänar ett syfte; De är tecken på att man bör söka hjälp.
Dessa känslor kallas ibland de osynliga symptomen på MS. Vi vet att många människor måste ta itu med symtom som dessa. Men de är inte alltid lätta att identifiera. När du upplever depressiva faser är det lätt att hålla sig för dig själv. Folk kanske frågar: "Varför är du så ledsen idag?" eller "Hur kan jag hjälpa dig?". Dessa frågor är inte alltid till hjälp. Bara att vara där för någon som går igenom depressiva symtom kan vara det bästa du kan göra för att hjälpa till. Att vara axeln att luta sig mot, eller helt enkelt bara sitta med någon kan vara vad en person behöver när de är nere. 

Depression är allvarligt och alltför vanligt. Under den senaste tiden har det blivit tydligt att många människor har kämpat med det. Pandemin har intensifierat denna känsla av isolering och depression och gjort det svårt att luta sig mot någons axel när du behöver, på grund av social distansering.

    Få styrka genom kontakt

    Jag har nu en känsla av att jag inte är ensam. Personerna i grupperna online är mina följeslagare och även om många människor är online är det ett väldigt jordnära nätverk. Jag finns också tillgänglig för att hjälpa andra om de ber om stöd. Oavsett om det är på Facebook, Twitter eller Instagram. 

    MS-grupperna online är en underbar gemenskap. Jag har hittat ett nätverk som finns där för mig, inte bara på dåliga dagar, utan också på bra dagar. Vi skrattar tillsammans, har kul och pratar om andra saker än MS. Vi pratar om våra liv, roliga upplevelser och ger råd till varandra när vi ser någons lidande. Det är stöd när det är som bäst. För att vi förstår MS. 

    För några dagar sedan föll jag ner i ett mörkt hål och kände mig extremt isolerad. Jag tror att detta är en av de naturliga biverkningarna av pandemin: att känna sig isolerad. Men på grund av min MS kändes det som om jag också var i min egen personliga karantän. Så jag gick ut online och berättade för samhället vad som pågick och fick stöd. Inget av "du måste göra det ena eller det andra". Samhället fanns bara där för mig. De lyssnade. Och gav mig en virtuell axel att luta mig mot. Det hjälpte och efter några dagar kunde jag resa mig igen, komma ut ur hålet och börja gå framåt. Det är inte över helt, jag måste fortfarande arbeta med detta, men samhället hjälper mig att sätta ena foten framför den andra. 

En 1-till-1-gemenskap

Det är detta som gör MS-grupperna så speciella. Det enda du behöver göra när du känner dig låg är att nå ut till gruppen online. Den finns där när du behöver den. Och kommer att välkomna dig när som helst. Det är en plats att dela råd och idéer, och som en gemenskap är det viktigt att ansluta. För även om vi har MS är vi #StarkareTillsammans.