Sträva efter att uppnå dina arbetsrelaterade mål

Kvinna som skriver i en bok

Livsstil • Artikel

Precis som erfarenheter av MS varierar från person till person, gör även arbetslivet det för människor som lever med MS. De är anställda inom ett brett spektrum av branscher, de arbetar olika antal timmar och de kräver olika nivåer av stöd på arbetsplatsen. Alla har olika mål med sin karriär, de kommer sannolikt att betyda något annat för andra än de gör för dig.

Oavsett vilket arbete du gör bör du vara stolt över dina prestationer. Vi hoppas att den här artikeln hjälper dig att känna uppskattning i ditt arbete och ge dig möjlighet att ta de steg som krävs för att uppnå dina slutliga mål. 

  Vissa människor som lever med MS kan fortsätta arbeta som vanligt efter diagnosen. Andra kan dock upptäcka att de tvingas anpassa sitt arbetsliv till de utmaningar som MS kan medföra - medan vissa behöver genomföra relativt små förändringar i sitt arbete, såsom tillägg av små anpassningar på kontoret, andra kan behöva skifta till ett deltidsschema, ta ett helt nytt jobb i en helt annan bransch eller slutligen sluta arbeta helt.

  Det är viktigt att komma ihåg att MS är en sjukdom som förändras över tiden. Även om du inte behöver göra justeringar omedelbart kan du upptäcka att dina behov på jobbet förändras när din MS fortskrider och nya symtom uppstår. Bli inte nedslagen om du senare måste anpassa ditt arbete eller välja att prioritera din hälsa framför din karriär.

  I en värld där mycket vikt och syfte läggs på din karriär och vilken typ av jobb du har kan det vara svårt om du inte kan arbeta som du en gång gjorde, eller uppnå de mål som du en gång strävat efter. Det är förståeligt att det kan vara frustrerande och ta tid att komma överens med detta. Att tvingas byta karriär eller ändra på sättet att arbeta på grund av din MS är dock inte nödvändigtvis en dålig sak. Det kan ge dig en chans att eftertanke och tänka på vilken typ av arbetsliv som passar dig bäst. Du vet aldrig, det kan ge dig nya och otroliga möjligheter som du aldrig tidigare hade anat eller ens trodde var möjligt!

  Jag skolade om mig och bytte karriär så att jag kunde jobba hemifrån och sitta ner. Det var för 15 år sedan. Bästa beslutet jag har tagit! //Person som lever med MS

  Arbete kan komma i många olika former. Vissa personer med MS kommer att ha kontorsjobb, medan andra är anställda i mer fysiska arbeten. Vissa arbetar heltid, andra deltid, och vissa kan vara in och ut ur formell anställning.

  Arbetssättet kan också skilja sig avsevärt mellan människor på arbetsplatsen, oavsett om MS är med i bilden eller inte. Vissa människor är mycket karriärorienterade och drivs att göra vad som krävs för att de ska klättra i organisationen. Men inte alla. Andra prioriterar inte nödvändigtvis karriärutveckling i sitt liv och tar gärna varje arbetsdag som den kommer, och det är också ok.

  Vi inser också att inte alla med MS kan stanna kvar i arbetslivet, och detta kan ha blivit ännu svårare på grund av Covid-pandemin. Men det finns ingen skam i detta. Bara för att du inte arbetar betyder det inte att du inte kan leva ett meningsfullt liv och arbeta mot egna unika mål. Om du inte är anställd för att arbeta, utan istället ägnat dig åt volontärarbete, studier, fokuserar på barnomsorg eller hushållsarbete, eller håller på att omvandla en hobby till ett jobb, är det fortfarande former av arbete som du bör vara stolt över.

  När människor tänker på karriärmål är det ofta förknippat med att klättra inom organisationen. För vissa är detta fallet. Men karriärmål kan vara olika och framsteg på jobbet kan betyda väldigt olika saker för olika människor.

  Vilka är dina karriärmål? Och vad skulle betyda för dig att uppnå dem? Dina mål kan vara att kliva fram i din karriär, men det behöver de inte vara. Även om de kan handla om att pressa dig själv till gränsen, fokusera all din energi på ditt jobb och sikta på en befordran, kan en annan persons mål fokusera på att göra små förbättringar i sin nuvarande roll samtidigt som du upprätthåller en bra balans mellan arbete och privatliv. 

  I en nyligen genomförd undersökning på Twitter frågade vi 
  "Oavsett ditt mål, vilket tankesätt är viktigast för att hjälpa dig att lyckas på jobbet?"

  42,5% svarade: Min MS ska inte stoppa mig. 42,5% svarade: Sakta men säkert. 8,9% svarade: Be om hjälp. 6,1% svarade: Annat

  Som ni kan se närmar sig alla sina arbetsliv och mål på olika sätt. Det finns inget "rätt sätt” att göra saker på. Nyckeln till att uppnå dina mål är att hitta ett sätt som fungerar bra för dig.

ATT LYCKAS PÅ JOBBET
Oavsett ditt mål, vilket tankesätt är viktigast för att hjälpa dig att lyckas på jobbet?

Min MS ska inte stoppa mig

Sakta men säkert

Be om hjälp

Annat

0%

0%

0%

0%

Tack för ditt svar
Resultaten är en sammanställning av alla svar
 
Det är ingen lätt bedrift att hantera MS och arbeta. Så oavsett dina mål, och oavsett var du är på din resa mot att nå dem, bör du vara stolt över det arbete du gör och allt du har uppnått hittills. Det finns inget rätt eller fel sätt att närma sig sin karriär, jämför dig inte med andras framsteg, koncentrera dig på dina egna - oavsett om du har MS eller inte.

Se framåt och tänk på vad du vill uppnå i din framtid och börja med att sätta några mål som hjälper dig att komma dit. 

» Hitta inspiration och upptäck tips och tricks för att sätta mål med MS