MS Fakta


Kognitiv funktion

Man som pratar med en person

Lär dig känna igen förändringar i kognitiv funktion

Termen "kognition" avser tillsammans en grupp högkvalitativa hjärnfunktioner inklusive informationsbehandling, minne, uppmärksamhet och koncentration, processer som planering, prioritering och problemlösning, visuell uppfattning och verbal flytande. Vad vissa människor kanske inte inser är att det inte är ovanligt att personer som lever med multipel skleros (MS) upplever problem med sin kognition eller kognitiva funktion.

Kognitiva problem i MS är ofta resultatet av förändringar i hjärnan, med specifika kognitiva symtom beroende på det område i hjärnan som påverkas. 4,5 Men du bör komma ihåg att faktorer utanför sjukdomsprocessen också kan spela en roll i uppkomsten av kognitiv försämring i MS. Depression, ångest, stress, trötthet, och brist på sömn kan alla påverka kognitiv prestanda.

Läs vidare för att få en bättre förståelse för fördelarna med att känna igen eventuella förändringar i din egen kognitiva funktion och för att upptäcka tecknen att se upp för.

Förändringar i kognition

  För de flesta som lever med MS är eventuella förändringar i kognitiv funktion milda och påverkar bara ett eller två kognitionsområden. Men för en liten minoritet är förändringarna mer märkbara och kan vara mer utmanande att leva med dagligen.

  Det är förmodligen ingen överraskning att höra att en nedgång i kognitiv funktion har potential att påverka många aspekter av någons liv, vilket påverkar relationer, sociala aktiviteter och sysselsättning för att nämna några, som alla spelar in och har en negativ påverkan på livskvaliteten. Att uppleva kognitiva problem kan också vara känslomässigt och beklämmande. De drabbade kan tycka att deras symptom är pinsamma, känna att de förlorar sin självkänsla eller att de "blir galna", eller känner sig sårbara med låg självkänsla. 

  Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte finns någon "en storlek passar alla" när det gäller de kognitiva symptomen på MS. Människor påverkas på många olika sätt och det kan påverka hur någon reagerar på dessa förändringar.

  Med tanke på den stora inverkan som kognitiva problem kan ha på livet för personer som lever med MS, är det viktigt att eventuella förändringar i kognitiv funktion upptäcks tidigt så att de kan hanteras så snart som möjligt. Bedömning av kognitiv funktion tidigt i MS sjukdomen har visat sig hjälpa till att förutsäga framtida försämringar, begränsningar, och sjukdomsprogression. Därför kan ett tidigt erkännande av kognitiva förändringar också möjliggöra ett skräddarsytt tillvägagångssätt för MS-hantering som syftar till att minska den framtida påverkan och sjukdomsprogressionen.

  Som människor är vi helt enkelt inte så bra på att bedöma vår egen kognition, så det kan vara riktigt svårt att identifiera förändringar i din kognitiva funktion och det är helt normalt att små skillnader över tid går obemärkt förbi. 

  Dessa förändringar tenderar också att utvecklas långsamt, vilket gör det svårare att känna igen en nedgång i kognition, och det kan vara lätt att skylla subtila förändringar på andra saker, som att vara upptagen på jobbet eller inte få en god natts sömn. Många som upplever milda förändringar i kognitiv funktion tycker också att de har plockat upp små knep för att kompensera för förändringar utan att ens inse det.

  Även om det finns många tecken som kan indikera en minskning av kognition, är de som uppstår olika för alla och beror till stor del på den kognitiva funktionen som påverkas. Om ditt korttidsminne till exempel påverkas kan det vara svårare att minnas nya saker, som du vanligtvis skulle.

Även om detta inte är en fullständig lista är det här några vanliga exempel på saker du bör se upp för och kanske indikerar att du har problem med kognitiv funktion:

 • Svårt att hitta rätt ord att säga i konversation
 • Svårt att hålla jämna steg med uppgifter eller konversationer
 • Svårt att lära sig och komma ihåg nya saker
 • Svårt att fatta beslut eller visa dåligt omdöme
 • Tycker att multitasking är knepigt och långsamt
 • Planering och problemlösning är mer utmanande – att veta vad du vill göra men inte kan räkna ut hur du gör det
 • Att ha dålig koncentration och att bli lätt distraherad
 • Det tar längre tid att läsa än normalt
 • Gå vilse på grund av svårigheter att bearbeta rumslig information
 • Svårt att komma ihåg vad man ska göra på jobbet eller under dagliga rutiner hemma
 • Problem med att prestera på jobbet
 • Minskad akademisk prestation, inklusive sjunkande betyg och sociala utmaningar

Det finns vissa sjukdomsfaktorer som är förknippade med kognitiva symtom. Så om du kan, försök att vara särskilt uppmärksam på förändringar i din kognitiva hälsa om eller när någon av dessa faktorer gäller för dig.

Senare i sjukdomsförloppet

Även om de kan uppstå när som helst, även som ett första symptom på MS, är kognitiva förändringar vanligare senare i sjukdomsprocessen

Stort antal hjärnskador

Kognitiv nedgång är förknippad med ett ökat antal hjärnskador och hjärnatrofi

Progressiv MS

Kognitiv dysfunktion kan uppstå med vilken typ av MS som helst, men är något mer sannolikt i progressiva typer av MS.

Skapa din egen samtalsguide

Tala med din läkare om förändringar i din egen kognition

Om du upplever några nya kognitiva symtom eller förändringar i din kognitiva funktion, prata med din neurolog eller MS sjuksköterska. Skapa din eget samtalsguide som du kan ta med dig till ditt nästa möte för att stödja dig i konversationen om detta ämne med en medlem av ditt sjukvårdsteam. 

Att identifiera tidiga förändringar i kognitiv funktion är viktigt för att se till att de hanteras och att du får bästa möjliga vård för din MS.

Relaterat


En samtalsguide

Din samtalsguide

Skapa en personlig samtalsguide för att hjälpa dig själv att utvärdera och prata om din MS vid dina läkarbesök.

Tankeförmåga och känslor

Tankeförmåga och känslor

Lär dig om hur dina känslor och ditt tänkande kan påverkas vid MS och hur du kan hantera det här.

Uppföljning av tankeförmåga och minnesproblem

Uppföljning av tankeförmåga och minnesproblem

Det kan vara svårt att följa upp tankeförmågan och minnet (kognition). Här kan du lära dig om de olika metoder som kan användas.