Trötthet - fatigue

Trötthet, fatigue vid MS

Fatigue - vanligt vid MS

Trötthet, eller fatigue som man också säger, är ett mycket vanligt symtom vid MS. Fatigue skiljer sig från annan vanlig trötthet då känslan av total utmattning och brist på energi är orimlig i förhållande till ansträngningen.

Man tror att fatigue kan bero på flera saker, den kan både ha att göra med påverkan av de ämnen som frisätts i hjärnan vid en inflammation, eller med de skador som uppstått på myelinet och nervcellerna av inflammationen. Orsaken till fatigue är dock ännu inte helt känd. För många är fatigue det mest funktionshindrande symtomet av sjukdomen.

Några allmänna råd är att försöka planera in vila i vardagen. Försök att inte ha för många järn i elden, lev sunt vad gäller mat och motion. Man kan också ha viss effekt av läkemedelsbehandling.

Ladda ner broschyren Fatigue - trötthet möjlig att bemästra här

Den här broschyren önskar ge en ökad förståelse för trötthet vid multipel skleros, MS. Den vänder sig till dig som har MS, dina anhöriga, vänner, arbetskollegor samt till sjukvårdspersonal som i sitt arbete möter personer med sjukdomen.

Tanken är att skapa förståelse för vad som kan orsaka trötthet och hur man kan känna igen tröttheten. Här finns också information om hur man kan hantera tröttheten för att fungera bättre i det dagliga livet och uppleva en högre livskvalitet.

Lyssna på MS-podden, där Hanna Lind för ett samtal med neurolog Lars Rönnbäck och neuropsykolog Birgitta Johansson kring mental fatigue.

Hantera fatigue

Fatigue kan ha en genomgripande effekt på ditt liv och kan vara frustrerande att förklara för dem som finns omkring dig. Ta en titt på vår sida om hur du kan få stöd från dem omkring dig här. Ett av sätten att hantera fatigue är att försöka förbättra eventuella sömnproblem du kan ha. Din läkare eller MS-sköterska kan föreslå att du upphör med vissa läkemedel eller att du ska pröva på lämplig motion eller anpassa dina arbetstider.

 

Vad tyckte du om innehållet på den här sidan?