Balans i vardagen som dotter/son till MS-drabbad

Vatten droppar

Som äldre tonåring eller vuxet barn till någon med MS är det lätt att ta på sig mer ansvar för sina föräldrar än man behöver. Läs mer i den här artikeln.

MS är en livslång kronisk diagnos för den som har fått diagnosen - och det gäller även för den MS-drabbades närmaste familj. Det är vanligt att den nya situationen måste smältas av alla nära anhöriga innan man ens är redo att acceptera situationen. Denna process tar tid.

Som vuxen dotter eller son till någon med MS är du en av de närmaste släktingarna, och kan därför inte undvika att också påverkas av MS. Särskilt om din mamma eller pappa inte bor med en annan vuxen.

Det viktigaste rådet är dock att du också bör komma ihåg att leva ditt eget liv med vänner och intressen, och inte känna dig skyldig över att inte vara tillgänglig 24 timmar om dygnet. Oavsett om du fortfarande bor hemma eller har etablerat ditt eget liv med din partner och barn, behöver du också andrum där du kan ladda "batterierna" utan att behöva tänka på MS.

Naturligtvis är det också en balans mellan att vara hjälpsam och ta sig an rollen som primär hjälpare för den MS-drabbade föräldern.

Är MS ärftligt?

MS är ärftligt – men bara i mycket liten utsträckning. Risken att få MS för normalbefolkningen är cirka 0,2-0,3%. När du är barn till en MS-drabbad är risken att utveckla MS inte mer än 10 gånger högre.

Gravid Kvinna

Detta innebär att din risk att få MS är cirka 2-3% - och därför fortfarande mycket liten. Att du föds naturligt eller med kejsarsnitt gör ingen skillnad.

Precis som för andra nära anhöriga finns det också nätverksgrupper för vuxna barn och äldre tonåringar, där du kan prata med andra i samma situation och ventilera dina tankar och frustrationer över att vara barn till någon med MS.

En annan sak som också kan ta mycket tid, särskilt som tonåring eller ung vuxen, är att ta hänsyn till eventuella yngre (hemmavarande) syskon som kan ha det svårare att hantera situationen. I första hand är det viktigt att hjälpa de yngre syskonen att förstå MS och dess symptom lite bättre. Särskilt unga tonåringar kan ha svårt att acceptera att deras föräldrar med MS inte klarar av lika mycket som sina kamraters föräldrar.

Unga tonåringar och äldre barn kan ha nytta av att besöka MS-kliniken och eventuellt få svar på de många frågor de har från en MS-sköterska eller läkare.

MAT-SE-2300883, v03, 26 Dec 2023

Relaterat


Kvinna som skriver om att få diagnosen MS

De första 5 fakta du behöver känna till om MS

Det kan vara en stor omställning att få diagnosen MS. Vi har bett andra som har MS att beskriva hur de klarade den första fasen i sitt liv med MS.

När ska man börja behandla MS?

När ska man börja behandla MS?

Det är alltid bra att ligga steget före MS. Läs mer om fördelarna med att påbörja behandling tidigt här.

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Behandlingsmålen är olika för varje person. Lär dig mer om olika saker som man behöver ta hänsyn till här.