Behåll en egen vardag och fritid som son/dotter

Dotter eller son äter pizza med vänner

Som dotter eller son till en person med MS är det nödvändigt att upprätthålla ett eget utrymme med egna intressen, vänner och "fritid" från MS.

När en älskad diagnostiseras med multipel skleros (MS) är det naturligt att sätta den personen i centrum. Men som vuxen dotter eller son måste du också bearbeta diagnosen, eftersom MS är en sjukdom som har konsekvenser för hela familjen och de närmaste relationerna. Den nya situationen och de förändringar som diagnosen medför kan vara en betydande stressfaktor för de anhöriga, och du måste därför vänja dig vid att hantera den nya familjesituationen. "Vad kommer att hända med oss som familj?" och "Hur kan jag ta hand om mig själv?".

Dessa frågor är uttryck för helt legitima, normala känslor och naturlig oro, som inte har något att göra med att vara självisk.

Direkt efter att du fått veta att din förälder diagnostiserats med MS är det viktigt att du är medveten om ditt eget välmående. Du bör vara medveten om dina egna känslomässiga gränser och komma ihåg att "ladda batterierna"; det är viktigt att inte låta MS-diagnosen styra allt. Du måste också kunna fortsätta med ditt vardagsliv och dina aktiviteter utan att känna skuld.

Med dina egna intressen, vänner och "fritid" från MS - kan du hitta energi att fortsätta att finnas där för personen med MS. God kommunikation och ett nära socialt nätverk är nyckeln till att lösa många problem.

MAT-SE-2300883, v03, 26 Dec 2023

Relaterat


Kvinna som skriver om att få diagnosen MS

De första 5 fakta du behöver känna till om MS

Det kan vara en stor omställning att få diagnosen MS. Vi har bett andra som har MS att beskriva hur de klarade den första fasen i sitt liv med MS.

När ska man börja behandla MS?

När ska man börja behandla MS?

Det är alltid bra att ligga steget före MS. Läs mer om fördelarna med att påbörja behandling tidigt här.

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Behandlingsmålen är olika för varje person. Lär dig mer om olika saker som man behöver ta hänsyn till här.