Stöd den MS-drabbade under svåra perioder

Par på bänk

Livet med MS innebär perioder med upp- och nedgångar. Läs här hur du som partner kan hjälpa till i de svåra perioderna och hjälpa till att hantera negativa känslor.

Ingen dag är den andra lik för en person med multipel skleros (MS). Det kommer säkert att finnas svårare perioder, t.ex. vid ett anfall. Om MS-patienten inte längre kan göra sitt jobb eller inte orkar följa med barnen till handbollen, hur kan du som partner hjälpa till?

I sådana situationer kan det vara svårt att veta om man ska ingripa och försöka hjälpa, eller om man ska låta den MS-berörde i fred. Här är det viktigt att du som närstående visar styrka och tar reda på exakt vad den MS-drabbade behöver.

blommor

Det enklaste är att fråga!

Kom ihåg att tala om för denne att det också är ok, om de inte finner det lämpligt att prata om det i den stunden. Förklara för dem att du finns tillgänglig när hen är redo att prata om det.

Vad får den MS-berörda att må bättre?

Återigen är det en balansfråga. Du måste vara försiktig, känslig och varsam när du pratar med din partner med MS, eftersom hen kan vara orolig för framtiden, deprimerad och ibland arg.

Som partner kan du försöka på ett lugnt och avslappnat sätt fråga vad din partner med MS behöver. En ärlig och öppen dialog är viktigt, särskilt under svåra perioder, och det är också ett sätt att lösa potentiella problem innan de uppstår. Som partner måste du i sådana konversationer vara försiktig med att du inte trivialiserar bekymmer eller problem genom att t.ex. säga "ryck upp dig, du kommer att må bättre igen" eller "det kommer ändå att ordna sig."

Sök hjälp utanför familjen

Andra anhöriga, till exempel vuxna barn, föräldrar och goda vänner kan vara ett viktigt stöd för dig som anhörig under denna period, eftersom de inte dagligen konfronteras med sjukdomen och de åtföljande konflikterna eller problemen.

Det finns också självhjälpsgrupper för nära närstående till MS-patienter som kan ge en grund för samtal, och det kan vara en bra idé att dra nytta av sådana tillfällen.

Om du vill kan du också vända dig till en psykolog för professionell hjälp. Du kanske också vill överväga att uppsöka familjeterapi tillsammans.

En utomståendes syn på problemen kan ibland vara till hjälp.

MAT-SE-2300883, v03, 26 Dec 2023

Relaterat


Kvinna som skriver om att få diagnosen MS

De första 5 fakta du behöver känna till om MS

Det kan vara en stor omställning att få diagnosen MS. Vi har bett andra som har MS att beskriva hur de klarade den första fasen i sitt liv med MS.

När ska man börja behandla MS?

När ska man börja behandla MS?

Det är alltid bra att ligga steget före MS. Läs mer om fördelarna med att påbörja behandling tidigt här.

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Behandlingsmålen är olika för varje person. Lär dig mer om olika saker som man behöver ta hänsyn till här.