Att följa med till MS-kliniken

Läkare med patient med ms

Ibland är det skönt att inte vara ensam för konsultation på MS-kliniken, och därför kan du som vän eller nära kollega till en MS-drabbad enkelt erbjuda dig att följa med som stöd.

Särskilt i början kan det vara en bra idé att den MS-drabbade inte är ensam på MS-kliniken.  Det finns mycket nytt att förhålla sig till och mycket information och frågor att tänka på, men det är naturligtvis en förutsättning att den MS-drabbade vill att du följer med.

Som nära vän, vän eller kollega får du möjlighet att ställa de frågor som personen med MS kanske inte kommit på. Det är viktigt att få svar på de frågor som gör dig osäker så att du bättre kan förstå symptomen och dess konsekvenser.

Som nära vän, vän eller nära kollega kan du också gå till MS-kliniken som en slags "ersättning" om den MS-drabbades släktingar inte kan delta på grund av arbete - eller om den primära släktingen (vårdgivaren) helt enkelt behöver en paus från MS och sjukhus.

Även för vänner kan det vara en bra idé att förbereda frågor till MS-läkaren eller sköterskan. Ni kan tillsammans skriva ner en lista med frågor ni båda funderar över och sedan skriva ner neurologens svar för att diskutera dem när ni kommit hem.

Din närvaro räknas!

Ett av de bästa råden till en vän eller nära kollega till någon med MS är att se till att de vet att du finns där för dem om de behöver dig.

MS är en livslång kronisk diagnos för den sjuke – och det gäller även dess närmaste vänner. Den nya situationen behöver ofta smältas av alla anhöriga innan man ens är redo att acceptera situationen. Denna process tar tid.

Som en nära vän kan du stödja MS-patienten genom att helt enkelt vara närvarande. Stöd kan också handla om att lyssna och uppmuntra och försöka visa att hen inte är ensam och att man förstår dennes oro och rädsla inför framtiden. 

En bra dialog är en bra utgångspunkt för att lösa de problem som kommer i samband med en MS-diagnos.

Direkt efter diagnosen, kan det vara en tuff tid för alla i en familj där en medlem har diagnostiserats med MS. Här kan goda vänner eller nära kollegor spela en stor roll som avlastning för maken / partnern, eller stöd om MS-patienten är den enda vuxna i hemmet. Erbjud din hjälp och stöd, men försiktigt så att du inte överväldigar den sjuke - det är en balans.


Både konfidentiella samtal, regelbunden kontakt och erbjudanden om praktisk hjälp kommer säkert att uppskattas, både i början, när MS är en helt ny situation som alla måste vänja sig vid – men också senare, när MS har blivit en del av vardagen för den MS-drabbade och dennes familj.

MAT-SE-2300883, v03, 26 Dec 2023

Relaterat


Kvinna som skriver om att få diagnosen MS

De första 5 fakta du behöver känna till om MS

Det kan vara en stor omställning att få diagnosen MS. Vi har bett andra som har MS att beskriva hur de klarade den första fasen i sitt liv med MS.

När ska man börja behandla MS?

När ska man börja behandla MS?

Det är alltid bra att ligga steget före MS. Läs mer om fördelarna med att påbörja behandling tidigt här.

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Behandlingsmålen är olika för varje person. Lär dig mer om olika saker som man behöver ta hänsyn till här.