Upprätthålla ett eget vardags- och fritidsliv

man tränar

Som närmaste anhörig till en person med MS är det nödvändigt att som partner upprätthålla ett fritt utrymme med egna intressen, vänner och "ledig tid" från MS.

När en älskad diagnostiseras med multipel skleros (MS) är det naturligt att sätta den persone i centrum. Men som partner måste du också hantera diagnosen, eftersom MS är en sjukdom som har konsekvenser för hela familjen nära relationer.

Den nya situationen och de förändringar som diagnosen medför kan vara en betydande stressfaktor för de anhöriga, och du måste därför vänja dig vid att hantera den nya familjesituationen. "Vad betyder MS för mig som partner?", "Vad händer med oss som familj?", "Hur kan jag ta hand om mig själv?".

Dessa frågor och bekymmer är helt legitima, normala, och förståeliga; de har ingenting att göra med att vara självisk.

Direkt efter att du fått besked om att en anhörig fått diagnosen MS är det viktigt att du som anhörig är medveten om ditt eget välbefinnande. Du bör vara medveten om dina egna känslomässiga gränser och komma ihåg att "ladda batterierna". När MS diagnostiseras är det lätt att bli överväldigad, men det är viktigt att inte låta MS-diagnosen styra allt. Som partner eller anhörig till en MS-patient behöver du också kunna fortsätta din egen vardag och dina aktiviteter utan att få skuldkänslor. Detta är inte bara en bra idé för din egen skull, utan också för den med MS.

Med dina egna intressen, vänner och "ledig tid" från MS kan du hitta energi för att leva i ett stort sett normalt familje- och socialt liv. God kommunikation och ett nära socialt nätverk är nyckeln till att lösa många problem – särskilt när det gäller att hantera vardagliga uppgifter tillsammans.

Läs mer om detta i broschyren:

tillsammans är vi starkare

MAT-SE-2300883, v03, 26 Dec 2023

Relaterat


Kvinna som skriver om att få diagnosen MS

De första 5 fakta du behöver känna till om MS

Det kan vara en stor omställning att få diagnosen MS. Vi har bett andra som har MS att beskriva hur de klarade den första fasen i sitt liv med MS.

När ska man börja behandla MS?

När ska man börja behandla MS?

Det är alltid bra att ligga steget före MS. Läs mer om fördelarna med att påbörja behandling tidigt här.

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Behandlingsmålen är olika för varje person. Lär dig mer om olika saker som man behöver ta hänsyn till här.