Erbjud din hjälp!

person som samlar blad

Alla kan behöva hjälp då och då, och för vissa kan det vara svårt att be om hjälp – därför kan det vara välkommet att du som vän eller nära kollega erbjuder dig att hjälpa till.

Vardagslivet med multipel skleros (MS) är oftast lite svårare än utan sjukdomen. Både för att de symptom som MS kan orsaka påverkar MS-drabbades fysiska och kognitiva förmågor, men också för att en kronisk sjukdom påverkar hela familjen och inte bara den drabbade.

Därför är det en ovärderlig hjälp att du som vän eller nära kollega till en MS-drabbad erbjuder din hjälp – inte bara en gång, utan kontinuerligt. Du kan hjälpa till på många olika sätt, från att erbjuda dig att följa med till sklerosmottagningen till att hjälpa till att klippa häcken inför en högtid.

Erbjud konkret hjälp

Vissa MS-drabbade kan ha kognitiva symptom som gör det svårt för dem att hantera och förstå vissa saker. Därför kan det vara en bra idé att erbjuda hjälp med något konkret, beroende på vad du själv har möjlighet och önskan att hjälpa till med.

I princip kan hjälp vara med vad som helst, men kom ihåg att det också är en balans och att många också föredrar att hantera saker själva, även om de har MS.

MAT-SE-2300883, v03, 26 Dec 2023

Relaterat


Kvinna som skriver om att få diagnosen MS

De första 5 fakta du behöver känna till om MS

Det kan vara en stor omställning att få diagnosen MS. Vi har bett andra som har MS att beskriva hur de klarade den första fasen i sitt liv med MS.

När ska man börja behandla MS?

När ska man börja behandla MS?

Det är alltid bra att ligga steget före MS. Läs mer om fördelarna med att påbörja behandling tidigt här.

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Behandlingsmålen är olika för varje person. Lär dig mer om olika saker som man behöver ta hänsyn till här.