Ett bra liv med MS

Träd

MS är en livslång kronisk diagnos för den som har diagnostiserats – och detta gäller även den MS-drabbades närmaste familj. Det är vanligt att den nya situationen måste smältas av alla nära inblandade innan du är redo att acceptera situationen. Denna process tar tid.

Tillsammans med din MS-drabbade dotter eller son bör du försöka stärka och utvidga relationerna i familjen, men du bör också komma ihåg att ge dig själv och ditt MS-drabbade barn en plats i familjerelationen. Ni kan komma att knyta ännu starkare band som familj efter att ha gått igenom en kris tillsammans.

Läs mer om detta i ”tillsammans är vi starkare” broschyren

Upprätthåll din egen vardag och fritid

När ditt barn får MS, oavsett ålder, är det naturligt att du som förälder blir lite överbeskyddande. Men du måste också ta itu med diagnosen, eftersom MS är en sjukdom som har konsekvenser för hela familjen och de närmaste relationerna. Den nya situationen och de förändringar som diagnosen medför kan vara en betydande stressfaktor för alla anhörigvårdare, så man måste vänja sig vid att hantera den nya familjesituationen. "Hur kommer framtiden att se ut för mitt barn?", "Hur kan jag hjälpa på bästa sätt?". Dessa är helt legitima, normala och naturliga bekymmer.

I den omedelbara tiden efter att ditt barn diagnostiserats med MS är det viktigt att du som förälder också är mån om din hälsa. Du bör vara medveten om dina egna känslomässiga gränser och komma ihåg att "ladda batterierna". När man får diagnosen MS kan det vara lätt att bli överväldigad, men det är viktigt att inte låta MS-diagnosen styra allt.

MAT-SE-2300883, v03, 26 Dec 2023

Relaterat


Kvinna som skriver om att få diagnosen MS

De första 5 fakta du behöver känna till om MS

Det kan vara en stor omställning att få diagnosen MS. Vi har bett andra som har MS att beskriva hur de klarade den första fasen i sitt liv med MS.

När ska man börja behandla MS?

När ska man börja behandla MS?

Det är alltid bra att ligga steget före MS. Läs mer om fördelarna med att påbörja behandling tidigt här.

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Behandlingsmålen är olika för varje person. Lär dig mer om olika saker som man behöver ta hänsyn till här.