Hitta balansen

Balanaserat stenar

Å ena sidan måste den med MS spara energi, eftersom ökad stress kan förvärra sjukdomen. Utmattning, tuffa perioder och tillfällig förlust av prestationsförmåga och koncentration är alla en del av att ha MS. Å andra sidan bör MS-patienten inte heller vara för passiv, så att hen överhuvudtaget inte deltar i aktiviteter.

Som partner kan du hjälpa den MS-drabbade att inse detta, till exempel genom att uppmuntra dem att säga ifrån när de är för trötta och utmattade för att fortsätta ta ansvar för de hushållssysslor de tilldelats. Tänk också på att den MS-drabbade kan behöva vilotid under dagen.

Linda inte in personen med MS i bomull; för mycket hjälp kan också vara överväldigande och undergräva initiativförmågan, självkänslan och oberoendet hos denne.

Målet är att hitta en realistisk balans som alla parter kan leva med – först då kan familjens vardag fungera utan att det blir en överbelastning för en av parterna. Om du fortfarande känner dig överväldigad, kan du överväga om det är en bra idé att få hjälp utifrån. Till exempel från andra familjemedlemmar, grannar, vänner eller andra stödnätverk.

Man kan också tänka sig att underlätta vardagen genom att få hjälp med städning, hemtjänst, barnvakt, men självklart måste man komma överens om sådana lösningar.

Även små förändringar räknas

Kom ihåg att även mycket små förändringar kan göra stor skillnad för många familjer och ge dem lite extra andrum: för vissa kan det vara att slippa den dagliga turen till mataffären, och i stället köpa matvaror online.

För andra kan det vara att be en annan förälder från handbollsklubben att skjutsa hem sitt barn efter träningen - det som kan verka som en liten tjänst för andra kan vara en enorm hjälp i vardagen med MS.

Det viktigaste är att ni tillsammans hittar de lösningar som kan ge dig som anhörig lite extra andrum i vardag med MS.

När det gäller att delta i sociala evenemang är det viktigt att komma ihåg att det kan vara OK för personen med MS att inte delta i alla sociala evenemang. Det är okej för personen med MS att säga nej till att gå på familjens födelsedagskalas eller liknande om hen inte känner för det den dagen. Som partner kan du vara ett stöd genom att respektera detta och inleda en dialog med familjen.

MAT-SE-2300883, v03, 26 Dec 2023

Relaterat


Kvinna som skriver om att få diagnosen MS

De första 5 fakta du behöver känna till om MS

Det kan vara en stor omställning att få diagnosen MS. Vi har bett andra som har MS att beskriva hur de klarade den första fasen i sitt liv med MS.

När ska man börja behandla MS?

När ska man börja behandla MS?

Det är alltid bra att ligga steget före MS. Läs mer om fördelarna med att påbörja behandling tidigt här.

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Behandlingsmålen är olika för varje person. Lär dig mer om olika saker som man behöver ta hänsyn till här.