Följ med till MS-kliniken

Läkare med ms-patient

Både vuxna barn och äldre tonåringar kan ha nytta av att gå till MS-kliniken, både som stöd för MS-drabbade men också för sin egen skull.

Som barn till en MS drabbade kan det särskilt i början vara en bra idé att erbjuda sig att gå på konsultationer hos neurologen, men det är naturligtvis en förutsättning att din förälder vill det.

Som närstående får du möjlighet att ställa frågor till neurologen. Kanske finns det andra saker du har frågor om eller som du undrar över än vad din MS-drabbade förälder frågar. Det är viktigt att få svar på de frågor som gör dig osäker så att du bättre kan förstå symptomen och dess konsekvenser.

Tänk på att det också är ok att säga nej som anhörig om du inte kan gå till MS-mottagningen under en period. Personen med MS kan då ta med sig en nära vän istället.

Förberedelser inför besöket

Det är en bra idé att förbereda sig för besök på MS-kliniken med din sjuke förälder. Skriv gärna en lista med frågor som du vill ha svar på. Det kan också vara en bra idé att skriva ner svaren under konsultationen så att du kan läsa igenom neurologens och MS-sjuksköterskans svar igen när du har kommit hem.

Besöken hos neurologen kan också ge objektiv information om MS och sjukdomsutvecklingen, så att du bättre kan planera ditt framtida liv med MS.

MAT-SE-2300883, v03, 26 Dec 2023

Relaterat


Kvinna som skriver om att få diagnosen MS

De första 5 fakta du behöver känna till om MS

Det kan vara en stor omställning att få diagnosen MS. Vi har bett andra som har MS att beskriva hur de klarade den första fasen i sitt liv med MS.

När ska man börja behandla MS?

När ska man börja behandla MS?

Det är alltid bra att ligga steget före MS. Läs mer om fördelarna med att påbörja behandling tidigt här.

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Behandlingsmålen är olika för varje person. Lär dig mer om olika saker som man behöver ta hänsyn till här.