MS i din närhet

hålla handen

Som partner eller make/maka till en MS-drabbad har du MS särskilt nära dig, och sjukdomen kommer också att påverka din vardag.

Det kan upplevas chockartat att få diagnosen multipel skleros (MS), inte bara för den som får diagnosen, utan också för partnern, maken eller andra närstående. Denna situation väcker vanligtvis viktiga existentiella frågor som "hur kommer resten av mitt liv att se ut?", ”kan jag fortsätta arbeta eller måste jag minska arbetstiden för att ta hand om min make?", "hur är det med resten av familjen?" och "vilka är behandlingsalternativen?"

Förstå Symptomen

Att få tydliga svar kring frågor man har kring sjukdomen från sin vårdsansvarige läkare och MS-team, i kombination med att själv lära sig mer om sjukdomen, är några bra första steg i rätt riktning.

När du får en bättre förståelse för sjukdomen kommer du också att upptäcka att sjukdomsprogressionen för MS är oförutsägbar. Hur MS utvecklas varierar och är individuellt för varje enskild patient.

Behandlingen idag är effektiv, och fördröjer sjukdomsförloppet vilket gör att många kan leva ett i stort sett normalt liv.

Behandlingar

Det pågår omfattande forskning inom MS, både grundforskning och forskning på patienter med olika behandlingar vilket förhoppningsvis kan bidra till ännu bättre möjligheter att diagnosticera och behandla MS.

Förutom de läkemedel som kommit ut på marknaden de senaste åren mot skovvis förlöpande MS finns det också bra behandlingsalternativ för många av de symptom som kan besvära den MS-drabbade. En effektiv symptomhantering förbättrar livskvaliteten för alla; naturligtvis, särskilt för MS-drabbade. Detta har en positiv effekt på både samlevnad och familjeliv.

Livskvaliteten för personer med MS kan ibland påverkas mer av känslomässiga problem som ångest och osäkerhet än av de fysiska utmaningar som MS kan presentera. Därför är det viktigt att upprätthålla en hälsosam dialog med din MS-partner och att uppmuntra och stödja honom eller henne.

Förtroende och ett positivt tankesätt kan göra stor skillnad. Du kan hjälpa dig själv genom att regelbundet påminna dig själv och din partner om att det är möjligt att ha en i stort sett normal familj och samlevnad, även med en MS-diagnos.

Det pågår omfattande forskning inom MS, både grundforskning och forskning på patienter med olika behandlingar vilket förhoppningsvis kan bidra till ännu bättre möjligheter diagnosticera och behandla MS.

MAT-SE-2300883, v03, 26 Dec 2023

Relaterat


Kvinna som skriver om att få diagnosen MS

De första 5 fakta du behöver känna till om MS

Det kan vara en stor omställning att få diagnosen MS. Vi har bett andra som har MS att beskriva hur de klarade den första fasen i sitt liv med MS.

När ska man börja behandla MS?

När ska man börja behandla MS?

Det är alltid bra att ligga steget före MS. Läs mer om fördelarna med att påbörja behandling tidigt här.

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Behandlingsmålen är olika för varje person. Lär dig mer om olika saker som man behöver ta hänsyn till här.