Hantera svåra perioder

Dotter med sin hund

Livet med MS har också sina upp- och nedgångar. Läs här hur du som vuxen dotter eller son kan tänkas hjälpa till under de svåra perioderna och hjälpa till att hantera negativa känslor.

Din mamma eller pappa vill definitivt att du ska leva ditt eget liv. Och det är viktigt att du inte tar på dig en föräldraroll för till exempel yngre syskon. Det betyder inte att du inte ska hjälpa till, men det ska inte ske på bekostnad av din utbildning eller ditt sociala liv.

Sök hjälp utanför familjen

Som ung vuxen tycker du troligtvis synd om din mamma eller pappa med MS, och kanske hemsöks du ibland av skuldkänslor också? Det är en helt normal känsla, och det är viktigt att komma ihåg att du inte har någon del i din förälders sjukdom..

Goda vänner, både till personen med MS och de du själv omger dig med, kan vara ett viktigt stöd för dig som nära anhörig. Andra kanske har en lärare, kollega eller en förälder till en vän som är en bra person att prata med. Det kan vara lätt att prata med andra om alla känslor som du känner, och ibland är det svårt att göra det med föräldern med MS eller den andra föräldern eftersom du inte vill belasta dem ytterligare. Det kan även ibland finnas saker som kan vara svåra att prata med sina föräldrar om.

MAT-SE-2300883, v03, 26 Dec 2023

Relaterat


Kvinna som skriver om att få diagnosen MS

De första 5 fakta du behöver känna till om MS

Det kan vara en stor omställning att få diagnosen MS. Vi har bett andra som har MS att beskriva hur de klarade den första fasen i sitt liv med MS.

När ska man börja behandla MS?

När ska man börja behandla MS?

Det är alltid bra att ligga steget före MS. Läs mer om fördelarna med att påbörja behandling tidigt här.

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Översikt av behandlingsalternativ vid MS

Behandlingsmålen är olika för varje person. Lär dig mer om olika saker som man behöver ta hänsyn till här.